Dit is het eerste recept dat ik eruit probeerde en het viel zeer goed mee, zeker voor herhaling vatbaar !
Hiervoor maak je eerst de salie - walnootpesto. Doe in een keukenmachine een geplet knoflookteentje, 100 gr walnoten, het sap en de geraspte schil van 1 citroen en 100 gr parmezaan. Vermaal dit al even tot de walnoten in kleine stukjes zijn. Voeg er dan 20 verse salieblaadjes aan toe, samen met 5 eetlepels (extra vergine) olijfolie. Laat alles verder goed mengen in de keukenmachine tot je een smeuïge pesto bekomt (voeg eventueel nog wat olijfolie toe als de pesto te droog is).
Na de pesto maak je de bechamelsaus met 80 gr gezouten boerenboter, 80 gr gewone bloem en 800 ml melk. Smelt hiervoor de boter en klop dan de bloem er geleidelijk door (tot je een "koekjesgeur" bekomt). Hierna neem je de pan even van het vuur en voeg je al kloppend de melk toe. Zet dan de pan terug op het vuur en blijf kloppen tot je een gladde, dikkere saus hebt. Als je gedroogde lasagnavellen gebruikt (zoals ik) maak de saus dan niet te dik omdat deze lasagna meer vocht nodig heeft. Let op, de saus moet ook niet lopend zijn ! Je kan hier naar smaak een 40 gr parmezaan aan toevoegen, die je goed door de saus roert. kruid de saus ook met een beetje zwarte peper.
Begin dan aan de lasagna door eerst een laagje bechamelsaus op de bodem van een ovenschaal te smeren. Hierop leg je een laagje groene lasagna vellen, dat je besmeert met een laagje salie - walnootpesto. Doe hierover terug een laagje bechamelsaus, een laagje mozzarella schijfjes en een laagje parmezaan. Herhaal dan alle lagen nog 1 à 2 keer (afhankelijk van de hoogte van je ovenschaal, ik kon de laagjes slechts 1 keer herhalen). Wees niet te zuinig met de laagjes bechamelsaus omdat de lasagna veel vocht opneemt.
Bestrijk 8 salieblaadjes met olijfolie en leg ze op de bovenkant van de lasagna.
Bak de lasagna een 20 à 25 minuten (of tot je een mooi korstje krijgt) in een voorverwarmde oven van 180 °.
Wat heb je dus nodig :
- 1 teentje knoflook
- 100 gr walnoten
- 1 citroen
- 200 gr parmezaan (2 x 100 gr, voor de pesto en voor de lasagna)
- 28 verse salieblaadjes
- 5 eetlepels olijfolie
- 80 gr gezouten boerenboter
- 80 gr gewone bloem
- 800 ml melk
- zwarte peper
- groene lasagnavellen
- 1 bol mozzarella (neem een groter formaat indien beschikbaar, om zeker voldoende te hebben)
SMAKELIJK :-) !
Enne, als je 't zelf maakt graag even een seintje of je 't lekker vond
Klinkt heerlijk!
BeantwoordenVerwijderen