zaterdag 22 november 2014

speculoosmuffins met marsepein

Hij komt, hij komt, die lieve, goede sint ...

Bij de sint horen lekkere, "zondige" dingen, zoals chocolade maar ook speculoos en marsepein.  En zwarte piet trouwens ook !

Toen ik deze week op Zoetrecepten het recept voor deze muffins zag, was ik onmiddellijk verkocht ! Ze zijn zo passend bij deze periode, zelfs als je niet meer in de sint gelooft ;-).

Een kleine waarschuwing vooraf : de suikerhaters en gezondheidsfreaks onder jullie kunnen best wel stoppen met lezen !


Verwarm hiervoor de oven (geen hete lucht) voor op 180 °.
Klop 1/2 ei los en meng dit goed met 200 gr marsepein.  Eigenlijk is dit dus een klusje onder het motto "hoe vettiger, hoe prettiger" ;-) !
Zeef dan 300 gr patisseriebloem met 1 zakje bakpoeder van 16 gr in een kom.  Voeg er 175 gr donkerbruine basterdsuiker, 2 volle / bolle eetlepels speculooskruiden en een snuifje fleur de sel (ongeveer 1/3 van een koffielepel) aan toe.  Meng dit alles goed door elkaar.
In een andere kom meng je 75 gr ongezouten roomboter (op kamertemperatuur) met 4 eetlepels kandijsiroop.  Klop 1 ei los en voeg dit samen met het boter / siroop mengsel en 200 ml halfvolle melk bij het droge beslag.  Ming dit goed door elkaar tot een glad beslag.  Ik heb hiervoor mijn elektrische klopper gebruikt, spaart een beetje spierkracht !
Vul dan een muffin bakvorm met 12 papieren muffinvormpjes.  Draai ook 12 bolletjes van de marsepein.
Doe in elke vorm een lepel beslag (zie dat de bodem goed bedekt is), leg hierop een bolletje marsepein en dek af met beslag (nog 1 à 1,5 lepel).
Versier de bovenkant nog met wat amandelschaafsel.
Bak deze muffins gedurende 20 à 22 minuten in de voorverwarmde oven (test even met een mes of dit droog uit een muffin komt om te zien of ze goed zijn).

Lekker, lekker, lekker :-) ! De smaak van de speculoos komt goed door, de marsepein zorgt voor een smeuïg hart.

Wat heb je dus nodig :
  • 1,5 ei
  • 200 gr marsepein
  • 300 gr patisseriebloem
  • 1 zakje bakpoeder (16 gr)
  • 175 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels speculooskruiden
  • snuifje fleur de sel
  • 75 gr ongezouten roomboter
  • 4 eetlepels kandijsirooop
  • 200 ml halfvolle melk
  • amandelschaafsel
SMAKELIJK :-) !

Enne, als je 't zelf maakt graag even een seintje of je 't lekker vond

3 opmerkingen: