vrijdag 1 januari 2016

zoete aardappelen en citroengras-room, erwtjes met mosterdsaus, linzenburger en bulgur / freekeh


Een jaar is weer voorbij.  Het is weer tijd voor goede voornemens, die na een paar weken al overboord gekieperd worden ;-).

Ik doe daar dus niet meer aan mee, goed genoeg wetende dat er toch niets van in huis komt.  Alhoewel, nu ben ik eigenlijk aan 't liegen.  Ik heb wel een goed voornemen ... nog veel meer genieten van alle mooie en lekkere dingen in 't leven !

Is dat tenslotte niet het belangrijkste ? Genieten, zoveel mogelijk genieten van alle kleine, en af en toe minder kleine, dingen.  Het gaat al allemaal zo snel, en we hebben er maar één.  Eén leven, dat hopelijk nog zeer lang gaat duren, maar helaas ook kort kan zijn met wat tegenslag.

Dus, ik zou zeggen, hét principe voor 2016 = YOLO, weet je wel.  Of is dat ondertussen al achterhaald, ben ik (weer) niet meer mee ? Och ja, who cares, het is gewoon een super principe, dat ik ga (blijven) volgen.

En met dit in gedachten hebben we er weer een zeer gezellige oudejaarsavond van gemaakt, met vrienden, gewoon rustig thuis, een beetje (veel) lekker eten, wat wijn en gebabbel en gelach.  Ik stond in voor het hoofdgerecht, de soep en het dessert.

Ik had zin in een vegetarisch hoofdgerecht, stelde een paar dagen geleden de vraag of daar iemand problemen mee had en kreeg gelukkig een "neen" als antwoord.  Ik overliep dus mijn beste vegetarische kookboeken van Ottolenghi (Plenty en Plenty More) van voor naar achter en terug, twijfelde en wijzigde de recepten tot woensdagochtend (inderdaad ja, de dag voordien !) en koos uiteindelijk voor 2 recepten die grotendeels vooraf konden worden klaargemaakt en op het moment zelf niet veel werk en tijd meer vroegen.  Het werden de zoete aardappelen met citroengras-room en de erwtjes met mosterdsaus.  Ik besloot om er een mengeling van bulgur en freekeh bij te geven en, om toch nog ergens de indruk van vlees te wekken, ook linzenburgers (volgens een recept van Donna Hay) te maken.

Ook al gaat het eigenlijk om allemaal aparte recepten, de combinatie bleek zeer, zeer lekker te zijn.  Nog geen halve minuut na de eerste happen werd het muisstil aan tafel, zat iedereen te genieten van het eten.  Toch wel het grootste compliment dat je kan krijgen als hobby kok vind ik.  Alle borden werden volledig leeggegeten en de complimentjes vlogen mij rond de oren.  Ik voelde me supergelukkig :-).  Ik kook sowieso graag maar als je dan ziet dat mensen je gerechten waarderen, dat ze er van genieten, tja dat is voor mij toch het van het.  Vooral als je dan eigenlijk toch redelijk "simpele" dingen serveert die je ook gewoon tijdens het jaar kan maken, als je geen culinaire hoogstandjes presenteert een sterrenchef waardig, als je het echt enkel en alleen van de smaak moet hebben.

Bovendien kreeg ik vandaag op Facebook nog een publiekelijke lofzang van de gasten, dus ik loop al de ganse dag op wolkjes :-) ! Als 2016 zo verder gaat, ja dan wordt het een topjaar !


BEREIDING (voor 5 à 6 pers) :

Op voorhand maak je al de citroengras-room klaar die bij de zoete aardappel hoort (maar ook heerlijk smaakt bij de linzenburgers).  Doe hiervoor 200 ml volle room, een paar cm geraspte gember, de geraspte schil en het sap van 1 limoen, een snuifje fleur de sel en 2 à 3 koffielepels gehakt citroengras (uit een potje, ja) in een kom.  Meng goed door elkaar en klop dit lichtjes op tot de room iets steviger wordt.  Zet het weg in de koelkast.
Ook de erwtjes - 250 gr blancheer je op voorhand al 30 seconden in gezouten kokend water.   Spoel ze dan af met koud water en zet opzij.
Maak ook de mosterdsaus.  Hiervoor meng je 2 koffielepels Dijon mosterd met 2 koffielepels graantjesmosterd, 3 eetlepels water en een snuifje fleur de sel.  Zet dit ook weg in de koelkast.
Kook 200 gr freekeh volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Bak in wat roomboter 1 fijngesneden teentje knoflook, en voeg er na zo'n 2 minuten 1/3 koffielepel gerookt paprikapoeder aan toe.  Meng dit goed door de knoflook en laat nog even bakken.  Voeg er dan 150 gr bulgur aan toe, meng door elkaar en laat een minuutje bakken.  Hierna kook je de bulgur verder volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Zowel de bulgur als de freekeh kan je ook op voorhand maken en later terug opwarmen.  Meng ze in ieder geval al door elkaar.
Het laatste dat je dan nog op voorhand maakt zijn de linzenburgers.  Eerst bak je 400 gr linzen (uit blik) op bakpapier gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven van 175 °.  Deze worden dan knapperig.  Meng deze met nogmaals 400 gr linzen (uit blik - enkel gespoeld) met 50 gr paneermeel, 100 gr ricotta, 1 losgeklopt ei, 2 koffielepels komijn, 1 à 2 koffielepels koriander (naar smaak), de geraspte schil van 1 citroen en een beetje peper.  Meng dit alles goed door elkaar met je handen tot het mengsel stevig genoeg is om er burgers van te vormen.  Als het nog te nat blijkt, doe je er wat paneermeel bij.  Vorm er kleine burgers van (je kan met deze hoeveelheid ongeveer 12 burgers maken).  Zet deze ook opzij in de koelkast zodat ze wat steviger worden.
Alle voorbereiding is nu gedaan, de rest volgt wanneer de gasten er zijn.
Snij 4 grote, zoete aardappelen telkens in 8 lange parten.  Leg bakpapier op de bakplaat van de oven en smeer dit in met olijfolie.  Leg hierop de parten zoete aardappel en bestrijk ze allemaal met olijfolie.  Meng 1 koffielepel fleur de sel met 2 koffielepels koriander en verdeel dit gelijkmatig over de zoete aardappel.  Bak ze gedurende 25 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °.
Ondertussen werk je de erwtjes af.  Doe een scheut olijfolie in een grote pan en voeg hier 4 in ringen gesneden pijpajuintjes en 2 fijngesneden teentjes knoflook aan toe van zodra de olie heet is.  Bak gedurende een 5 minuten, roer regelmatig.  Zet het vuur dan iets lager en voeg de eerder gemaakte mosterdsaus en geblancheerde erwtjes toe, samen met 2 koffielepels mosterdzaad.  Laat dit gedurende een paar minuten goed opwarmen, en voeg dan een handvol in reepjes gesneden spinazie toe.  Laat deze even meebakken en voeg 2 goede eetlepels Griekse yoghurt toe en het sap van 1/2 citroen.
Bak ook de linzenburgers in roomboter in een anti aanbakpan gedurende een paar minuten langs beide kanten tot ze lichtjes kleuren.
Warm de bulgur / freekeh op in de microgolfoven.
Leg een beetje van alles samen op een bord, ook wat citroengras-room en dan ... smullen maar !

Wat heb je dus nodig :

zoete aardappelen met citroengras-room :
  • 200 ml volle room
  • paar cm geraspte gember
  • geraspte schil en sap van 1 limoen
  • fleur de sel
  • 2 à 3 koffielepels gehakt citroengras
  • 4 grote zoete aardappelen
  • 2 koffielepels koriander
  • olijfolie
erwtjes met mosterdsaus :
  • 250 gr erwtjes - diepvries
  • 2 koffielepels Dijon mosterd
  • 2 koffielepels graantjesmosterd
  • 3 eetlepels water
  • fleur de sel
  • 4 pijpajuintjes
  • olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 koffielepels mosterdzaad
  • handvol verse spinazie
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • sap van 1/2 citroen
linzenburger :
  • 800 gr linzen (uit blik)
  • 50 gr paneermeel
  • 100 gr ricotta
  • 1 ei
  • 2 koffielepels komijn
  • 1 à 2 koffielepels koriander
  • geraspte schil van 1 citroen
  • peper
  • roomboter
bulgur / freekeh :
  • 200 gr freekeh
  • 1 teentje knoflook
  • 1/3 koffielepel gerookt paprikapoeder
  • 150 gr bulgur

SMAKELIJK :-) !

1 opmerking:

  1. Allereerst wens ik je een gelukkig nieuw jaar!
    Je bord met eten ziet er mooi uit en wat heerlijk dat iedereen genoten heeft. Nagenieten geeft ook zoveel plezier.

    BeantwoordenVerwijderen