Hoe een mens toch kan veranderen ...
Vroeger, tot zo'n 2 à 3 jaar geleden, was ik fan van de kookboeken van Colruyt. Als ik er eentje cadeau kreeg, was ik in de wolken. Dat de fotografie - om het zacht uit te drukken - lichtjes gedateerd was, dat de recepten zelden een uitdaging vormden, dat ik zo goed als geen nieuwe ingrediënten leerde kennen door deze boeken, ik stond er niet bij stil. Ik kookte toen ook al graag maar op een totaal andere manier.
Door mijn blog ben ik echter "opengebloeid" op culinair vlak. Ik wilde nieuwe smaken, nieuwe ingrediënten ontdekken. Ik wilde al eens een recept dat mij uitdaagde om iets extra, iets moeilijker te doen. Ik wilde andere kookboeken, kookboeken met een verhaal, kookboeken met fotografie die je het water in de mond doet lopen, die je "goesting" doet krijgen.
De kookboeken van Colruyt verdwenen zo naar de achtergrond (a.k.a. de berging). Tot vandaag. Ik kreeg opeens zin in een gerecht dat al jaren niet meer op tafel was gekomen. Een gerecht dat in het allereerste Colruyt kookboek stond. Een gerecht dat ik altijd met veel smaak at.
En zo lag er vanmiddag nog eens een kookboek van Colruyt op tafel. En maakte ik een tamelijk klassiek, maar toch lekker, echt zondags gerecht ... kip en scampi's met pastis en saffraanroom, vergezeld door kroketjes en gebakken broccoli.
Gaan deze kookboeken nu terug gepromoveerd worden naar een plaatsje in de keuken ? Neen, maar misschien is het wel de moeite om ze af en toe toch nog eens te bekijken want er staan effectief wel lekkere recepten in. En die lelijke foto's (tja, we zullen het maar gewoon zeggen zoals het is), die negeren we dan even. Tenslotte zijn mijn foto's ook niet altijd prijsbeesten ;-) !
BEREIDING (voor 2 pers) :
Als voorbereiding snij je 1 sjalot, 2 teentjes knoflook en 3 à 4 zongedroogde tomaatjes fijn. Snij ook 1 dubbele kipfilet in blokjes. Pel, indien nodig, 12 scampi's.
Smelt een klontje roomboter samen met een scheutje olijfolie in een grote pan. Bak hierin de met kippenkruiden gekruide kippenblokjes samen met de sjalot tot ze mooi gekleurd zijn. Haal ze dan uit de pan.
Doe terug een beetje roomboter en olijfolie in de pan en bak de scampi's gedurende een paar minuten. Voeg hier ook de knoflook aan toe en kruid met zwarte peper en een snuifje fleur de sel.
Haal de pan van het vuur, gier er pastis bij en flambeer. Ik meet de pastis niet af, ik denk dat het ongeveer een borrelglaasje is.
Wanneer de pastis niet meer brandt, haal je de scampi's uit de pan. Zet de pan terug op het vuur en voeg 150 ml room toe. Laat deze een beetje inkoken en doe er dan een capsule saffraan en de tomatenstukjes bij. Meng alles goed door elkaar.
Tenslotte leg je de kip en de scampi's terug in de pan, zodat deze even kunnen opwarmen.
Werk af met wat bieslook.
Ik at hier dus , lekker klassiek, kroketjes bij en broccoli. De broccoli had ik in kleine roosjes gesneden en deze bakte ik samen met 1 in ringen gesneden pijpajuintje in een klontje roomboter tot ze beetgaar waren.
Wat heb je dus nodig :
- 1 sjalot
- 2 teentjes knoflook
- 3 à 4 zongedroogde tomaatjes
- 1 dubbele kipfilet
- 12 scampi's
- roomboter
- olijfolie
- kippenkruiden
- zwarte peper
- fleur de sel
- pastis (ongeveer een borrelglaasje)
- 150 ml room
- 1 capsule saffraan
- bieslook
SMAKELIJK :-) !
Na al die tijd blijft dit lekker, ik was vroeger ook fan van de recepten van de colruyt. Nog eens een goed idee om enkele boeken boven te halen.
BeantwoordenVerwijderen