vrijdag 28 maart 2014

hartige pannenkoeken met spinazie, zalm en ricotta

Vandaag is het Nationale Pannenkoekendag in Nederland, dus moeten we pannenkoeken eten.  Ok, ja, ik ben geen Nederlander maar een Belg maar dat is een detail.  We zijn tenslotte buren dus vind ik dat ik "solidair" moet zijn ;-).  Ik heb wel gekozen voor hartige pannenkoeken, met spelt bloem ! Dus eigenlijk was ik nog niet zo slecht bezig ...
Zeef hiervoor 225 gr (spelt) bloem met een snuifje zout in een grote kom.
Maak een kuiltje in de bloem en doe hierin 3 eieren.
Klop met een elektrische garde op de laagste stand de ei zachtjes door de bloem.  Als het mengsel dikker wordt en moeilijk te mengen, voeg je een beetje volle melk toe.  In totaal moet er 450 ml  volle melk bij.  Doe deze niet allemaal tegelijk bij de bloem, maar in delen.  Zo voorkom je klonters.
Laat 75 gr boter smelten en voeg deze in een dun straaltje toe aan de bloem terwijl je blijft mengen.
Dit basisrecept komt van de Delicious magazine website, naar aanleiding van deze "feestdag".
Voor de vulling heb ik 1/2 ajuin fijn gesneden en deze even gebakken in wat olijfolie met look en chili. Hier heb ik 300 gr verse spinazie aan toegevoegd en deze laten slinken (neemt ongeveer 10 à 15 minuten in beslag).
Wanneer de spinazie klaar is, giet je deze af en laat je hem even uitlekken.  Dan voeg je er 3 eetlepels ricotta en 1,5 koffielepel graantjesmosterd aan toe.  Meng alles goed door elkaar en hou warm.
Bak de pannenkoeken in een anti aanbak pan waarin je een klein beetje boter hebt laten smelten.  Bak de pannenkoeken niet te dik.  Ik heb een pan gebruikt met een diameter van 30 cm, waarin ik telkens 2 grote soeplepels deed.
Besmeer de helft van een pannenkoek met de spinazie en leg er reepjes gerookte zalm op.  Vouw dubbel en dan nog eens dubbel.

Wat heb je dus nodig :

 • 225 gr (spelt) bloem
 • 3 eieren
 • 450 ml volle melk
 • 75 gr boter
 • snuifje zout
 • 1/2 ajuin
 • 300 gr verse spinazie
 • 3 eetlepels ricotta
 • 1,5 koffielepel graantjesmosterd
SMAKELIJK :-)

Enne, als je 't zelf maakt graag even een seintje of je 't lekker vond

2 opmerkingen:

 1. Origineel receptje! Ga ik zeker eens een keertje proberen.
  Ik had nog nooit van die Nationale Pannenkoekendag gehoord, maar ik ben dan ook een Belg ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had er ook nog nooit eerder van gehoord, ik zag het op een paar blogs vermeld worden. En onder het motto "elk excuus is goed genoeg ..." wil ik voor 1 dag wel doen alsof ik in Nederland woon ipv in België ;-)

   Verwijderen