dinsdag 20 mei 2014

aardbeien en limoenroom op een krokant koekje

Afgelopen zondag was het World Baking Day, een dag om iets te bakken voor een persoon die veel voor je betekent, die je graag ziet.  Wel, zo'n persoon heb ik in huis :-) !

Ik ging dus op zoek naar een lekker receptje.  Omdat er volop lekkere aardbeien zijn koos ik voor dit recept van Jeroen Meus - Dagelijkse kost.

En dit was om duimen en vingers af te likken, zooooo lekker en fris !
Maak eerst de basis voor de limoenroom, een paar uurtjes op voorhand.
Rasp de schil van 1/2 limoen en hou dit opzij (voor het koekje).  Pers de limoen dan uit, je hebt dan ongeveer 25 ml limoensap.
Doe dit sap in een pannetje en warm het op op een zacht vuur.  Voeg er 12 gr roomboter (op kamertemperatuur) aan toe en laat deze smelten in het sap.  Voeg ook 20 gr bloemsuiker toe.
Roer alles goed door elkaar en voeg 1 ei toe.  Zorg dat het sap niet te warm is op het moment dat je het ei toevoegt ! Roer goed met een garde, zonder stoppen, tot het mengsel indikt en precies pudding wordt.  Zet hierbij het vuur al af om klonters te vermijden.  Doe dit mengsel dan in een kom en laat afkoelen.
Hierna kan je aan het koekje beginnen.  Maal 25 gr amandelen fijn in een blender (er mogen nog kleine stukjes noot overblijven).
Doe de amandelen dan in de mengkom van je keukenmachine, samen met 50 gr malse roomboter, 75 gr patisseriebloem, 25 gr suiker en de geraspte limoenschil die je opzij had gezet.  Kneed het mengsel met de K-klopper tot je een egaal deeg bekomt.
Schep dit deeg uit de mengkom en kneed nog even manueel.  Dit is echt wel nodig, want het mengsel brokkelt nog een beetje.
Verwarm de oven op 175 °.
Leg bakpapier of een bakmatje op de bakplaat en rol daarop het koekjesdeeg uit met een deegrol tot het ongeveer 0,5 à 1 cm dik is.  Op deze moment kan je al best eens testen of je er effectief 2 rondjes kan uithalen met uitsteekringen met een doorsnede van 10 cm, zodat je eventueel de vorm nog wat kan aanpassen.
Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven gedurende 18 minuten.
Haal de bakplaat uit de oven en zet de oven af.
Schuif het deeg op een plank en steek meteen 2 rondjes uit met de uitsteekringen, nu het deeg nog zacht is en goed handelbaar.
Schep de rondjes voorzichtig terug op de bakplaat (mét bakpapier of bakmatje) en plaats ze terug in de oven gedurende 20 minuten.  Let op, de oven moet dan al afstaan ! Zo worden de koekjes lekker krokant.
Bewaar de rest van het koekjesdeeg, dit kan je verkruimelen bij de presentatie.
Hierna kan je verder werken aan de limoenroom, die ondertussen goed is afgekoeld.
Klop 60 ml volle room op tot yoghurtdikte, samen met 7 gr vanillesuiker.
Schep de room bij het limoenmengsel en spatel alles door elkaar tot het goed gemengd is.
Zet dit mengsel in de ijskast tot het serveren.
Wanneer je dan serveert, snij je een 10-tal grotere aardbeien (aantal afhankelijk van de grootte) in kleine stukjes.  Voeg hieraan een 10- tal grote, fijngesneden muntblaadjes toe en een afgestreken eetlepel bloemsuiker.  Meng alles goed door elkaar.
Leg op het bord eerst een klein toefje van de limoenroom (roer deze eerst nog even goed door elkaar), waarop je het koekje kan "vastkleven".  Schep een portie limoenroom op het koekje (wees niet te zuinig) en maak een klein kuiltje in het midden.  Schep hierin de aardbeien (hou een paar stukjes opzij).
Strooi er eventueel nog wat bloemsuiker op, leg een paar stukjes aardbei  naast het taartje en verkruimel wat van het overgebleven koekjesdeeg op het bord.

Ik ben afgeweken van het recept door 1 volledig ei te gebruiken ipv 1/4 van een ei en 1/4 van een extra eidooier.  Ik zag het niet zitten om daar mee te beginnen goochelen en ik vind de limoenroom zeker niet te dik hiermee.

Met deze hoeveelheden heb je voldoende voor 2 personen.

Wat heb je dus nodig :

 • 1 limoen
 • 12 gr en 50 gr roomboter
 • 20 gr en 1 eetlepel bloemsuiker
 • 1 ei
 • 25 gr amandelen
 • 75 gr patisseriebloem
 • 25 gr suiker
 • 60 ml volle room
 • 7 gr vanillesuiker
 • 10-tal grotere aardbeien
 • 10-tal grote muntblaadjes
SMAKELIJK :-) !

Enne, als je 't zelf maakt graag even een seintje of je 't lekker vond

Geen opmerkingen:

Een reactie posten