woensdag 29 oktober 2014

Italiaanse balletjes

Dit is een super gerecht voor de liefhebbers van gehaktballetjes.  De smaak is lekker pittig en de geur ... mmmmmmmmmmm ;-) ! Zeer losjes gebaseerd op een recept dat ik ooit in Libelle zag.  Maar echt zeer losjes, want ik heb groenten toegevoegd, de saus wat aangepast, andere kruiden gebruikt, ...  Eigenlijk blijft er dus weinig over van het originele recept, behalve de gehaktballetjes.


Om te beginnen snij je 1 courgette en 3 iets dikkere wortelen in blokjes.  Snij ook 1 rode paprika in fijne reepjes en 1/2 ajuin en teentjes knoflook zeer fijn.
Verwarm een scheut olijfolie met look en chili in een pan, voeg er de fijn gesneden knoflook aan toe en laat deze even bakken.  Let op dat hij niet aanbrandt dus blijf erbij !
Voeg dan de blokjes wortelen toe en laat een paar minuten meebakken.  Roer regelmatig om en zet het vuur niet te hoog.
Daarna kan je de blokjes courgette en reepjes paprika toevoegen.  Kruid met 1/2 koffielepel gerookt paprikapoeder en een beetje Italiaanse kruiden.  Laat gedurende een dikke 5 minuten bakken.  Roer ook nu regelmatig om en zet het vuur niet te hoog.
Hierna voeg je een beetje water toe en zet je een deksel op de pan.  Zet het vuur zeer laag en laat een 5 minuten sudderen.
Ondertussen bak je de fijn gesneden ajuin in wat boter.  Hieraan voeg je de gehaktballetjes toe.  Op dit punt moet ik wel een bekentenis doen ... ik heb de gehaktballetjes niet zelf gerold ! Tja, na een werkdag heb ik geen zin, maar vooral geen tijd, om nog gehaktballetjes te gaan rollen.  Dus ik koop ze zo, in een pakje van 12 stuks.  Niks mis mee, toch ?
Kruid de gehaktballetjes stevig met Italiaanse kruiden en bak ze mooi bruin.
Nu kan je het deksel van de pan van de groenten halen, het vuur hoger zetten en een scheut rode wijn toevoegen.  Laat deze even koken zodat de alcohol verdampt en voeg dan 400 ml passata toe.  Roer alles goed door elkaar, voeg de gehaktballetjes toe en laat nog een paar minuten pruttelen.
Hierna doe je alles in een ovenschotel.  Leg er sneetjes mozzarella op, wat geraspte Emmentaler en kruid de mozzarella nog een beetje met Italiaanse kruiden.
Zet gedurende een 15 minuten in een voorverwarmde oven van 175 °, tot de mozzarella gesmolten is.

En als je dan de oven open doet, komt je een heerlijke geur tegemoet ! Ideaal voor triestige, grijze dagen zoals deze.  En, volgens de principes van Pascale Naessens, een gezonde combinatie, enkel groenten en vlees.

Dit was iets te veel voor 2 personen, maar geen nood, morgen zal dat restje smaken als lunch !

Wat heb je dus nodig :

  • 1 courgette
  • 3 wortelen
  • 1 rode paprika
  • 1/2 ajuin
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie met look en chili
  • 1/2 koffielepel gerookt paprikapoeder
  • Italiaanse kruiden
  • 12 gehaktballetjes
  • rode wijn
  • 400 ml passata
  • mozzarella
  • geraspte Emmentaler
SMAKELIJK :-) !

Enne, als je 't zelf maakt graag even een seintje of je 't lekker vond

3 opmerkingen:

  1. shit toch ! klinkt héél lekker maar ik moet van mezelf ( en ook een beetje van mijn dokter ne mijn lief ) op dieet... Bewaren voor een dieetloze periode dan maar ;)

    BeantwoordenVerwijderen