donderdag 30 april 2015

cruesli


Eerst en vooral, sorry Stefan voor wat ik nu ga zeggen maar ... Yotam Ottolenghi, I LOVE YOU ;-) !

Ik heb net de aller-, aller-, allerlekkerste cruesli ooit gegeten.  Cruesli gemaakt met een recept van Ottolenghi uit Het Kookboek.  Ik zweer het, ik moet niets anders meer hebben 's morgens.  Yoghurt, fruit en deze cruesli en ik ben in de ontbijthemel !

Ik heb de afgelopen maanden al regelmatig recepten uitgetest voor granola maar telkens was ik toch niet voor de volle 100 % overtuigd.  Meestal was het probleem dat de granola een beetje een papje werd eens gemengd met yoghurt, wat ik dan weer minder smakelijk vond.  Toen ik dus dit recept zag heb ik even aan Google gevraagd wat nu eigenlijk het verschil is tussen cruesli en granola.  Toen bleek dat cruesli gewoon een krokantere versie van granola is, stonden de ingrediënten snel op mijn boodschappenlijstje.  Ah ja, ik dacht krokanter dus misschien minder kans op een papje eens gemengd met yoghurt.  En inderdaad, deze cruesli is lekker krokant.  Zelfs gemengd met yoghurt én zelfs als je niet direct begint te eten maar eerst toegeeft aan de smekende blik van een kat om eten en je je eigen ontbijt zodoende nog even laat staan ;-) !

Het is zelfs lekker zo uit het vuistje, ik moet me echt bedwingen om niet elke keer als ik de pot cruesli passeer er even in te grabbelen !

Dus ja, conclusie, hij heeft mijn hart weeral eens gestolen, bij elk recept dat ik klaarmaak uit zijn boeken word ik wat meer verliefd ;-).

BEREIDING :

Je begint met het grof hakken van verschillende noten.  Ik nam 50 gr bruine amandelen, 50 gr pecannoten, 50 gr hazelnoten en 50 gr walnoten.  Hier kan je natuurlijk kiezen voor je favorieten.
Doe de grof gehakte noten in een grote mengkom.
Voeg er 300 gr havermoutvlokken, 60 gr pompoenpitten en 70 gr zonnebloempitten aan toe.
Maak dan een siroop met 3 eetlepels water, een snuifje fleur de sel, 2 eetlepels koolzaadolie, 2 eetlepels zonnebloemolie, 120 ml ahornsiroop en 50 ml honing.  In het originele recept wordt er 120 ml honing gebruikt maar dat vind ik teveel, mijn mond hoeft niet dicht te plakken van de zoetigheid van 's morgens vroeg.  Tja, zelfs in de beste relaties is er al eens onenigheid hé ;-).  Roer al deze ingrediënten goed door elkaar in een pan en zet deze op een laag vuur.  Verwarm al roerend (dit hoeft niet te koken !) en voeg zachtjes aan toe aan de noten / zaden / havervlokken mengeling van zodra warm.    Meng alles goed door elkaar met een houten lepel.
Leg bakpapier op de bakplaat en verdeel er het mengsel mooi gelijkmatig over.  De laag mag zeker niet te dik zijn (ongeveer 1 cm), dus bak desnoods in 2 keer.
Bak het mengsel in een voorverwarmde oven van 140 ° gedurende 40 minuten.  Roer om de 10 minuten goed door het mengsel.
Na die 40 minuten zal het mengsel donkerder van kleur zijn maar wel nog zacht.  Pas bij het afkoelen wordt het lekker knapperig.
Als de cruesli al lichtjes afgekoeld is maar toch nog een beetje warm, voeg je er 75 gr rozijntjes aan toe (of gedroogd fruit naar keuze).
Van zodra de cruesli volledig afgekoeld is, schep je hem in een luchtdicht afsluitbare pot.  Zo kan hij 2 weken bewaard worden (maar zo oud gaat hij niet worden denk ik).

Wat heb je dus nodig :

 • 50 gr bruine amandelen
 • 50 gr pecannoten
 • 50 gr hazelnoten
 • 50 gr walnoten
 • 300 gr havermoutvlokken
 • 60 gr pompoenpitten
 • 70 gr zonnebloempitten
 • 3 eetlepels water
 • snuifje fleur de sel
 • 2 eetlepels koolzaadolie
 • 2 eetlepels zonnebloemolie
 • 120 ml ahornsiroop
 • 50 ml honing
 • 75 gr rozijntjes

SMAKELIJK :-) !

2 opmerkingen:

 1. Ik ben zelf ook een enorme fan van granola/cruesli, mmm!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eens je dat zelf gemaakt hebt moet je die uit de supermarkt toch nooit meer hebben hé ?

   Verwijderen