dinsdag 21 april 2015

ijskoude mangopassie


Afgelopen zaterdag kwamen er vrienden eten en ik had zin om nog eens te experimenteren op dessert gebied.  Ok, misschien niet het beste moment voor een experiment wanneer er ook andere "proefkonijnen" bij zijn, en niet alleen mijn vaste "proefkonijn" maar ik heb het toch maar geriskeerd.  Ik was me zeer goed bewust van het feit dat dit wel (weer) eens slecht zou kunnen aflopen, dus in de diepvries stak ook een doos, zelf gekocht, ijs ;-).  De aandachtige lezer zag natuurlijk direct die (weer) staan en wist dan ook direct dat ik dus ooit al eens de mist in ben gegaan met een dessert experiment. Een paar jaren geleden maakte ik een dessert met oa mascarpone en kiwi, dat in de diepvries moest.  Op papier zag het er allemaal geweldig lekker uit en ik had dat dus ook (natuurlijk) uitgebreid laten zien aan de vrienden die kwamen eten, die zich ook al verheugden op het dessert.  Braaf het recept volgend werd dit dessert een half uur op voorhand uit de diepvries gehaald om op kamertemperatuur te komen.  Groot was de verbazing toen na dat half uur het dessert nog steeds keihard bleek te zijn.  En zelfs nog groter toen er na een dik uur nog steeds geen verandering in de situatie was gekomen.  Het dessert bleek in feite het ideale moordwapen : eerst kon je er iemand de kop mee inslagen, en na uren en uren wachten kon je het dan opeten om zo het bewijsmateriaal wegmoffelen ;-) ! Wat er was misgelopen blijft tot op de dag van vandaag een mysterie maar dit dessert heeft wel een plaats veroverd in mijn "verpest-het-dessert-bij-een-etentje-voor-vrienden-top-10".

Gelukkig liep het dit weekend beter af.  Ook dit dessert moet in de diepvries maar is wel eetbaar na een goed half uur op kamertemperatuur komen.

Het is absoluut een aanrader voor zonnige, warme dagen.  Lekker fris, zoet maar niet te zoet en het valt niet als een baksteen op je maag.  Dus dank je wel, Libelle Lekker !


BEREIDING :

Eerst maak je de bodem.  Je gebruikt hiervoor 200 gr speculaas, die je verkruimelt.  Meng dit met 100 gr gesmolten roomboter.
Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en klem dit vast tussen de bodem en de rand van de springvorm.
Druk de verkruimelde speculaas op de bodem aan.
Zet hierna de springvorm 20 minuten in de ijskast.
Ondertussen klop je 300 gr roomkaas, 250 gr ricotta, 400 ml volle room, 125 gr kristalsuiker en 1 koffielepel geraspte citroenschil tot een dik, ietwat vloeibaar mengsel.
Schil dan 1 mango, snij het vruchtvlees in stukjes en pureer het verder in de keukenmachine.  Schep deze mangopuree door het eerder gemaakte mengsel.
Dit giet je over de speculaasbodem en strijk je zo goed mogelijk glad.
Zet de taart dan, afgedekt met plastic folie, minstens 6 uur in de diepvries.
Een goed half uur voor het serveren haal je de taart uit de diepvries.
Snij dan ook 5 à 6 passievruchten in 2 en lepel er het vruchtvlees uit.  Verdeel dit over de taart.

Je kan deze taart meerdere dagen bewaren in de diepvries maar zorg dat ze wel afgedekt is.

Wat heb je dus nodig :

  • 200 gr speculaas
  • 100 gr roomboter
  • 300 gr roomkaas
  • 250 gr ricotta
  • 400 ml volle room
  • 125 gr kristalsuiker
  • 1 koffielepel geraspte citroenschil
  • 1 mango
  • 5 à 6 passievruchten
SMAKELIJK :-) !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten