woensdag 1 april 2015

kikkererwten - bulgur burger


Ergens in de beginperiode van deze blog maakte ik een kikkererwtenburger.  Bij mijn lente schoonmaak waar ik hier nu mee bezig ben, kwam ik deze blogpost tegen.  Het was er (weeral) eentje met een foto om het schaamrood op de kaken te krijgen.  Een zeer onsmakelijke foto, met een vreemde schaduw in de hoek.  Niet direct een foto dus om de keuken in te duiken en er zelf aan te beginnen.

Ik vond het dus zeker geen slecht idee om deze burger nog eens opnieuw te maken.  Bovendien besloot ik om het recept een beetje te wijzigen, een beetje eigen inbreng toe te voegen.

Het resultaat was een lekkere vegetarische burger, waarbij ik voor de eerste keer bulgur gebruikte.  Uit nieuwsgierigheid proefde ik er eventjes van vooraleer het verwerkt werd in de burger.  Op zich heeft bulgur niet heel veel smaak had ik zo de indruk, heeft het echt wel goed gekruide begeleidende ingrediënten nodig.  Hier verwerkt met de kikkererwten én de nodige kruiding was het zeker en vast smakelijk.

BEREIDING :

Maak eerst 75 gr bulgur klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.  Laat dit een beetje afkoelen.
Mix 400 gr - 1 blik kikkererwten met 1 ei, 1/2 witte ajuin, 2 teentjes knoflook, een handvol bieslook, een klein scheutje oosterse wokolie en 1 afgestreken eetlepel vadouvan kruiden.  Deze kruiden worden de Franse interpretatie van Indiase kerrie genoemd.  Vadouvan bevat uienpoeder, mosterdzaad, knoflookgranulaat, uienstukjes, kurkuma, kardemom, fenegriekzaad, komijnzaad, venkelzaad, kaneel, chillies, dragon, kruidnagel, laurier en rozenbloemblaadjes.  Het heeft een heerlijke geur en is te verkrijgen bij Albert Heyn (Jonnie Boer original spices).
Voor de saus meng je 125 gr Griekse yoghurt met 1/2 zeer fijn gesneden witte ajuin en 1 eetlepel oosterse wokolie.  Kruid met een snuifje fleur de sel.
Hierna maak je met 2 eieren een zeer dunne omelet, die je in iets dikkere reepjes snijdt.
Meng de kikkererwten massa met de afgekoelde bulgur en vorm er burgers mee.  Je kan er 2 grote burgers mee maken maar wees dan zéér voorzichtig bij het bakken, bij het omdraaien om te vermijden dat ze uit elkaar vallen.  Bij voorkeur maak je er 3 à 4 iets kleinere burgers mee.  Deze bak je in een anti aanbak pan in een scheutje oosterse wokolie.  Zet het vuur niet te hoog, en draai de burgers pas na een goeie 5 minuten, wanneer de onderkant al begint te kleuren.
Terwijl de burgers bakken kan je beginnen aan de afwerking.
Snij een broodje naar keuze door en bestrijk de onderkant met een laagje saus.  Smeer dit niet te dun uit, je hebt deze saus echt wel nodig om het gerecht niet te droog te maken.  Over de saus verdeel je reepjes omelet en wat stukjes Chinese kool.  Hierop leg je de kikkererwten - bulgur burger.

Met deze hoeveelheid heb je ruimschoots voldoende voor 2 burgers.  Van het kikkererwten - bulgur mengsel heb je zelfs iets te veel over, dus daar ga ik morgen nog iets voor zoeken om ergens te verwerken bij de lunch.

Wat heb je dus nodig :

  • 75 gr bulgur
  • 400 gr - 1 blik kikkererwten
  • 1 ei
  • 1 witte ajuin
  • 2 teentjes knoflook
  • handvol bieslook
  • oosterse wokolie
  • 1 eetlepel Vadouvan kruiden
  • 125 gr Griekse yoghurt
  • snuifje fleur de sel
  • 2 eieren
  • 2 broodjes
  • enkele blaadjes Chinese kool
SMAKELIJK :-) !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten