maandag 11 mei 2015

bulgursalade met paprikapasta, aubergine, walnoten en yoghurt


Dit is een Delicious gerecht, letterlijk en figuurlijk ! Ik zag het afgelopen weekend op de Facebook pagina van Delicious magazine en het sprak mij direct aan.  Meestal kan ik dan niet wachten om zo'n gerecht klaar te maken.  Zoals een Sint-Niklase oude volkswijsheid dan zegt "als je 't niet in je kop hebt, heb je 't ook niet in je gat".  Inderdaad, dit houdt totaal geen steek maar het betekent dus zoveel als "als je iets in je hoofd, in je gedachten hebt, krijgt niemand dat eruit, dan moet dat gebeuren".

Nu was het niet anders, zaterdag moest en zou dit op tafel komen.  Er stelde zich maar 1 probleem bij het boodschappen doen, paprikapasta vinden.  Maar voor alles is een oplossing, dus ik maakte mijn eigen versie van paprikapasta.  Dit maakte wel dat er iets meer werk was aan het recept, vooral dan op voorhand.  Maar wat was het dat werk waard ! Het bleek het zoveelste super lekkere Delicious recept.  Ik maakte er nu een vegetarisch hoofdgerecht van, maar je kan dit natuurlijk ook als bijgerecht geven bij een stukje vlees of vis.

BEREIDING (2 pers) :

Maak een paar uurtjes op voorhand de paprikapasta.  Snij hiervoor 2 rode paprika's doormidden en verwijder de zaadlijsten en de pitjes.  Leg bakpapier op een bakplaat, en verdeel er 4 teentjes knoflook over (ongeschild !) en 4 x 1/4 van een grote witte ajuin.  Leg hierop telkens een paprikahelft  (velkant naar boven) en giet er een scheutje olijfolie over.  Laat de paprika garen in een voorverwarmde oven van 175 ° gedurende een 30 minuten.  Laat hierna de paprika's, ajuin en knoflookteentjes afkoelen.  Verwijder dan het velletje van de knoflookteentjes (dit gaat gemakkelijk, de knoflookteentjes zijn heel zacht en je kan ze echt uitknijpen).  Doe deze samen met de paprika's en de stukjes ajuin in de blender en mix tot een gladde pasta.  Kruid ook nog met een beetje peper.
Al dit hoef je dus niet te doen wanneer je paprikapasta uit de supermarkt gebruikt.  In dat geval heb je een 150 gr nodig.  Maar eerlijk ? Ik zou de moeite doen, het geeft een lekkere smaaktoets.
Dan begin je aan het gerecht zelf.
Snij 1,5 aubergine in kleinere blokjes, die je in olijfolie bakt in een ruime pan, gedurende een 10 à 15 minuten.  De aubergine zal verkleuren tot een redelijk vies kleurtje, maar geen schrik hij blijft lekker van smaak.
Rooster ook 175 gr gepelde walnoten in een anti aanbakpan gedurende een 5 minuten.  Zet het vuur hierbij niet te hoog.  Deze walnoten hak je achteraf grof.
Snij ondertussen ook 1 grote witte ajuin en 3 teentjes knoflook fijn.  Bak deze op een niet te hoog vuur in wat olijfolie tot ze lichtjes bruin kleuren.
Voeg er dan de (zelf gemaakte) paprikapasta aan toe en laat nog even bakken gedurende een 2 minuten.
Doe er 125 gr bulgur bij, een snuifje zout en een 350 ml water.  Zorg er wel voor dat de bulgur onderstaat ! Laat dit op een laag vuurtje gedurende een 10 minuten (check de verpakking) gaar worden.  Roer regelmatig even door de bulgur.
Van zodra de bulgur klaar is, voeg je de aubergine blokjes toe en meng je alles goed door elkaar.  Verwarm nog even op laag vuur.
Snij ondertussen een goed handvol muntblaadjes in fijne reepjes.  Meng de helft hiervan, samen met de helft van de walnoten, door het bulgur / aubergine mengsel.
Bij het serveren verdeel je dan de rest van de munt en de walnoten over het gerecht, samen met een paar toefjes Griekse yoghurt.

Wat heb je dus nodig :

  • 2 rode paprika's
  • 7 teentjes knoflook
  • 2 grote witte ajuinen
  • olijfolie
  • peper
  • 1,5 aubergine
  • 175 gr gepelde walnoten
  • 125 gr bulgur
  • zout
  • 350 ml water
  • handvol muntblaadjes
  • Griekse yoghurt (1 potje van 125 gr is voldoende).

SMAKELIJK :-) !

2 opmerkingen: