vrijdag 29 mei 2015

double chocolate roomijs


Life's too short, eat dessert first 

Dus begin ik vandaag met het recept voor het dessert ;-) ! In mijn jeugd was er een liedje genaamd "Heaven is a place on earth".  Wel, als je dit ijs eet, dan weet je dat dit waar is :-) ! Dit is zoooo lekker, niet te doen.  Doe dit zeker in een kommetje dat je kan uitlikken, waar je tong lang genoeg voor is, want geloof me je gaat het zonde vinden om ook maar iets verloren te laten gaan !

Een chocolade smaak om u tegen te zeggen, lekker romig van textuur, wat kan je nog meer wensen ? 

Dit recept komt, net als dat van het eerder gemaakte vanille roomijs, uit "Het ijsmachineboek".  Dit is een aanrader voor wie zelf ijs wil maken.  En geloof me, dat wil je ;-) !

BEREIDING (ongeveer 1 ltr roomijs) :

Breng 300 ml kookroom, met 2 kaneelstokjes in, tegen de kook aan.  Draai dan het vuur uit, dek de pot af en laat zo'n 30 minuten trekken.  Verwijder daarna de kaneelstokjes.
Klop 4 eidooiers samen met 75 gr lichtbruine suiker tot een dik en bleek mengsel.
Breng de kookroom terug tot tegen de kook aan en roer er dan 125 gr fijngehakte pure chocolade door tot die volledig gesmolten is.  Ik gebruikte ongeveer de helft chocolade van 70 % en de helft chocolade van 86 %.  Dit hoeft niet maar gebruik zeker chocolade van minimum 70 % cacaogehalte.
Schenk het chocolademengsel al roerend bij het ei / suikermengsel en verwarm dit au bain-marie een 3 à 4 minuten.  Het water mag niet koken maar moet wel heet zijn.
Laat hierna dit mengsel afkoelen en zet het daarna een 40 minuten in de koelkast.  
Klop 300 ml volle room tot yoghurtdikte en spatel deze door het koude chocolademengsel.
Vul hiermee de ijsmachine en draai er ijs van (volgens de gebruiksaanwijzingen).
Vlak voordat het ijs klaar is, voeg je kleine chocoladebrokjes toe (ik nam 100 gr maar dat kies je zelf natuurlijk).

Dit ijs schept iets moeilijker, een mooi bolletje kan je er niet echt van maken.  Het heeft ook zo'n dik half uur uit de diepvries nodig om zacht genoeg te zijn om te kunnen scheppen.  Maar daar gaan we toch niet over muggenziften hé ;-) ?

Wat heb je dus nodig :
  • 300 ml kookroom
  • 2 kaneelstokjes
  • 4 eidooiers
  • 75 gr lichtbruine suiker
  • 125 gr pure chocolade (minimum 70 % cacaogehalte)
  • 300 ml volle room
  • 100 gr kleine chocoladebrokjes 
SMAKELIJK :-) !

1 opmerking: