maandag 29 juni 2015

salie - walnoot paté


Als je bij je lunch vegetarisch wil eten, maar toch zin hebt in boterhammen of stokbrood of zo kom je al snel tot de conclusie dat je dan redelijk weinig keuze hebt in beleg.  Elke dag kaas, nee dat is het ook niet.  Soep, ja dat is lekker maar bij echt zomerse temperaturen ook niet zo'n goed idee.  Vegetarische ham en aanverwante toestanden, sorry maar nee.  Ik bedoel maar hoe kan dat nu vegetarisch zijn, ham ? Of je eet échte ham of je eet het niet.

Nu ik sinds de Dagen Zonder Vlees toch probeer om minder vlees te eten, ook bij de lunch, is het soms wel een zoektocht naar lekkere alternatieven.  Alhoewel ik meer en meer tot de conclusie kom dat er wel degelijk veel alternatieven zijn.  Alternatieven waar je eigenlijk zelf niet direct aan denkt.  Alternatieven die je alleen terugvindt door blogs te volgen die bol staan van de lekkere vegetarische recepten of door vegetarische kookboeken uit te pluizen.  En van die laatste heb ik er een aantal in mijn collectie, waaronder het schitterende "The Green Kitchen", van de blog Green Kitchen Stories.  Echt waar, als je meer vegetarisch wil eten moet je daar zeker eens een kijkje gaan nemen.  Foto's waarvan je spontaan begint te watertanden en toffe, lekkere recepten.

Bij hen vond ik dus het recept voor deze salie - walnoot paté.  Deze vegetarische paté blijkt een super lekker alternatief voor beleg.  Bovendien heb je niet veel ingrediënten nodig én is het snel klaar.  Alhoewel het wel even een gevecht is als je net als ik de paté met een staafmixer ipv een foodprocessor moet maken.  Maar moeilijk gaat ook, niet waar ? En sommige recepten zijn wat moeite absoluut waard !


BEREIDING (voor 2 potjes van ongeveer 250 gr) :

Laat eerst en vooral 200 gr walnoten minimum 8 uur weken in koud water.  Laat ze daarna uitlekken.
Doe de uitgelekte walnoten samen met 2 eetlepels water, 2 eetlepels olijfolie, 100 gr zongedroogde tomaten, 10 salieblaadjes, een snuifje zeezout en een beetje peper in een hoge pot.  Mix dit met de staafmixer tot een dikke pasta.  Of doe het in een foodprocessor als je deze hebt.
Ik heb wel nog olijfolie toegevoegd tijdens het mixen omdat de pasta te droog werd.  Deze hoeveelheid heb ik niet afgewogen, dit moet je een beetje op 't zicht en gevoel doen.
Doe de pasta in een luchtdichte pot en zo bewaart hij ongeveer 1 week in de koelkast.
Super lekker op ciabatta !

Wat heb je dus nodig :
 • 200 gr walnoten
 • 2 eetlepels water
 • 2 eetlepels olijfolie en eventueel extra indien nodig
 • 100 gr zongedroogde tomaten
 • 10 salieblaadjes
 • snuifje zeezout
 • peper

SMAKELIJK :-) !

1 opmerking:

 1. Dat lijkt me een beauty.
  Ik vind salie heerlijk om even krokant mee te bakken bij de varkenshaas. Smaakt naar geluk, maar past niet in het vegetarische thema ;-)

  BeantwoordenVerwijderen