maandag 5 oktober 2015

vijgen - gorgonzola pizza


Deze heerlijke pizza maakte ik afgelopen zaterdag klaar.  Het was onze eerste dag vakantie, en precies ook de laatste ! We hadden vanalles op het programma staan om te doen.  Het moest dus wat vooruitgaan in de keuken.  Ja, ik wilde nog zelf koken ondanks ons drukke programma.  We waren de vrijdag al pitta gaan eten, dus het zou er toch ietsje over geweest zijn om de zaterdag dan frietjes te gaan eten ! Ik heb nog ergens grenzen in zondigen !

Na een drukke ochtend (die wel nieuwe, mooie, zwaar afgeprijsde Piet Stockmans borden opleverde - joepie :-) !) vloog ik dus mijn keuken in en maakte op ongeveer een kwartier tijd (als het al zo lang was) eten klaar.  En geloof me, de korte tijd om dit klaar te maken betekent niet dat het niet lekker was.  Integendeel zelfs, dit bleek een heerlijke pizza te zijn, die zeker voor herhaling vatbaar is.

Ik vond het recept in "Fast, Fresh & Simple" van Donna Hay, één van mijn favoriete kookboeken.  Zij gebruikt zanddeeg, ik verving dit door pizzadeeg.  Verder hield ik me braaf aan het recept.  Alhoewel, de hoeveelheid gorgonzola werd ook verdubbeld maar volg mij daar maar gerust in, dat bleek een aanrader te zijn.

De combinatie vijgen - gorgonzola is hemels.  De pizza is ook zeer goed vullend.  We zijn de rest van de middag nog op pad geweest, zijn om 17u nog een film gaan zien in de cinema (The Intern, met Robert de Niro, echt een leuke film met het aller schattigste meisje dat ik ooit al heb gezien) en waren dus pas na 19u thuis.  En toch had ik nog niet echt honger.  Een prestatie, want meestal mag je me niet te veel uren na elkaar zonder eten zetten ;-) !


BEREIDING (voor 2 pers) :

Neem per persoon 1 vel pizzadeeg.  Ja, inderdaad, ik maakte het mezelf gemakkelijk en kocht dit kant-en-klaar.
Besmeer elke pizza met 75 gr gorgonzola (laat de randen ongeveer 1 cm vrij).
Verdeel er flink wat blaadjes verse oregano over.
Snij 3 vijgen in kwartjes en verdeel ze over beide pizza's.
Meng 1 eetlepel honing met 1 eetlepel olijfolie en wat zwarte peper.  Besprenkel beide pizza's hiermee.
Bak de pizza's in de oven gedurende 15 minuten op 180 °.
Schrik niet als je de pizza's uit de oven haalt.  Hij lijkt wat verbrand, maar eigenlijk is dat de honing die gekaramelliseerd is.
Geef er tenslotte wat waterkers bij.

 Wat heb je dus nodig :

  • 2 vellen pizzadeeg
  • 150 gr gorgonzola
  • verse oregano
  • 3 vijgen
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zwarte peper
  • waterkers

SMAKELIJK :-) !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten