zondag 22 november 2015

"risotto" van zoete aardappel met erwtjes en spiegelei


Vrijdagavond was ik moe, ongelooflijk moe.  Ik ben nu zo'n 5 weken bezig met het leren van 2 totaal verschillende part time jobs (wel binnen hetzelfde bedrijf maar dus met een totaal andere jobinhoud). Dit is veel zwaarder dan ik had verwacht en tegen donderdag ben ik meestal al zo goed als uitgeteld, voel ik mij zo'n beetje eerder tachtiger dan veertiger.

Daarom voorzie ik op vrijdag ook telkens super simpele gerechten, waarbij ik mijn verstand al een klein beetje op nul kan zetten.  Dit gerecht is er zo eentje.  Het is gebaseerd op een recept dat ik ooit zag op de website van De Standaard.  De combinatie zoete aardappel (mmmm) en erwtjes (mmmm) sprak mij meteen aan.  Ik paste het een klein beetje aan en maakte er een soort van risotto van, maar dan zonder rijst.  Eigenlijk is het dus absoluut geen risotto hé, het lijkt er alleen een beetje op.  Dus sorry voor de wat misleidende titel bij dit recept maar ja ik moet het toch iets noemen.

En ook al zou je een beetje teleurgesteld zijn dat er geen rijst aan te pas komt, laat dat je niet tegenhouden om dit toch eens klaar te maken.  Het is een super lekker vegetarisch gerecht !


BEREIDING (voor 2 pers) :

Rasp 2 grote zoete aardappelen tamelijk grof.
Snij 1/2 grote witte ajuin en 3 teentjes look fijn.  Bak deze een paar minuten in een scheutje olijfolie en voeg dan 1/2 koffielepel gerookt paprikapoeder toe.  Meng alles goed door elkaar en laat nog even bakken.
Doe hier de geraspte zoete aardappelen bij en laat even meebakken.  Blijf goed roeren en zet het vuur niet te hoog.  
Giet er 150 ml groentebouillon bij, zet het vuur iets hoger en laat de bouillon al roerend opnemen door de zoete aardappelen.
Wanneer de bouillon grotendeels opgenomen is, voeg je 275 gr licht ontdooide diepvrieserwtjes toe.  
Meng alles goed door elkaar en laat goed warm worden.
Ondertussen bak je 2 spiegeleitjes.
Voeg nog flink wat parmezaan toe aan het gerecht, kruid met peper en meng goed.  Kies gerust zelf de hoeveelheid parmezaan naar smaak, ik nam een volledig zakje van 100 gr.
Leg de spiegeleitjes bij het zoete aardappel / erwtjes mengsel en genieten maar !

Wat heb je dus nodig :
  • 2 grote zoete aardappelen
  • 1/2 grote witte ajuin
  • 3 teentjes look
  • 1/2 koffielepel gerookt paprikapoeder
  • 150 ml groentenbouillon
  • 275 gr diepvrieserwtjes
  • 2 eieren
  • 100 gr parmezaan
  • peper

SMAKELIJK :-) !

1 opmerking: