zondag 21 februari 2016

halloumi burger met courgette - aubergine - paprika


Gisteren zijn we gaan eten bij Nuance in Duffel.  Zeggen dat het top was, is eigenlijk nog het "understatement of  the year".  Ik heb genoten van de eerste tot de laatste hap, en eigenlijk veel te veel gegeten.  Maar ja, als ze maar super lekkere dingen voor je neus blijven zetten, wat doe je dan ? Inderdaad, ze opeten ! Allée, ik doe dat toch, op zo'n moment is mijn wilskracht nul komma nul nul nul nul ...

Vandaag had ik dus zin in iets eenvoudig, iets niet te zwaar.  Het werd deze halloumi burger met courgette - aubergine - paprika.  Het idee kreeg ik toen ik gisteren in de boekhandel een kookboek over streetfood aan het doorbladeren was.  Het leek mij een zeer tof boek maar ik heb het niet gekocht.  Ja, ik kan kordaat zijn hoor en karakter tonen ! Dat ik wel een ander kookboek van Donna Hay heb gekocht, daar zwijgen we even over ;-) 

Voor wie halloumi nog niet kent, dit is een Cypriotische geitenkaas die niet smelt door warmte en dus ideaal is om te grillen.  In de kaas zelf zit op zich niet zoveel smaak, maar het combineert wel zalig met goed gekruide groenten zoals bij deze burger.  Let wel op, eet de kaas na het grillen direct op want bij het afkoelen heeft hij de neiging om een beetje rubberachtig te worden.

In dat boek over streetfood stond dus een burger met gegrilde halloumi en groenten.  Aangezien ik tegen vanmorgen niet meer exact wist welke groenten en welke kruiden er werden gebruikt (ja, inderdaad, mijn geheugen is niet altijd even denderend meer), heb ik maar zelf een recept bedacht met wat hulp van Google.

Sumak bleek goed te combineren met de groenten die ik in gedachten had (courgette, aubergine en paprika).  Bovendien zag ik dat sumak regelmatig wordt gebruikt in recepten samen met komijn en / of limoen en zo ontstond deze burger.  

Ik vind deze burger persoonlijk een lekker alternatief voor een hamburger tijdens deze Dagen Zonder Vlees.  Je kan het naar smaak natuurlijk combineren met andere groenten en kruiden, wees gewoon creatief (en schakel desnoods Google in zoals ik ;-)).


BEREIDING (voor 2 pers) :

Snij 1/2 courgette, 1/2 aubergine en 1 gele paprika in blokjes, en 1/2 grote witte ajuin en 2 teentjes knoflook zeer fijn.
Bak de ajuin en knoflook in olijfolie gedurende een minuut.  Voeg dan 2 bol staande koffielepels sumak en 1 bol staande koffielepel komijn toe.  Meng alles goed door elkaar en laat nog een minuut bakken.
Voeg dan de blokjes courgette, aubergine en gele paprika toe.  Meng alles goed, laat kort bakken en voeg dan een beetje water toe en dek af.  Zet het vuur niet te hoog en laat een paar minuten garen.
Neem het deksel van de pan en laat op een niet te hoog vuur het eventueel overgebleven vocht wat verdampen.  Voeg dan het sap van 1 limoen toe.
Ondertussen snij je 1 stuk halloumi (225 gr) middendoor.  Dit grill je in een hete grillpan tot er strepen op de kaas verschijnen.
Leg de halloumi op de helft van een broodje, leg er groenten op en dek af met de andere helft van het broodje.

Wat heb je dus nodig :
 • 1/2 courgette
 • 1/2 aubergine
 • 1 gele paprika
 • 1/2 grote witte ajuin
 • 2 teentjes knoflook
 • olijfolie
 • 2 koffielepels sumak
 • 1 koffielepel komijn
 • sap van 1 limoen
 • 1 stuk halloumi (225 gr)
 • 2 broodjes

SMAKELIJK :-) !


4 opmerkingen:

 1. ziet er heerlijk uit zeg!
  en heel mooie foto!
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat ziet er heel lekker uit. Eigenlijk lang gleden dat ik nog halloumi gegeten heb.....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Af en toe lees ik over halloumi en dan word ik nieuwsgierig, maar nu lees ik voor het eerst dat het geitenkaas is, weg nieuwsgierigheid haha. Maar het ziet er wel lekker uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze burger zag en ziet er zo lekker uit dat ik dit receptje vorige zaterdag heb klaargemaakt en heb voorgeschoteld aan mijn huisgenoten. Was lekker! Ann

  BeantwoordenVerwijderen