zondag 27 maart 2016

pittige gebakken tofoe met rijstnoedels


Gisteren was het de laatste dag van Dagen Zonder Vlees.  Ik ben best fier op mijn prestatie, ook al heb ik enkele "slippertjes" gemaakt.  Eentje bij het etentje op mijn verjaardag bij Nuance in Duffel, eentje de week erna bij een bloggerslunch (tja, die sneetjes brood met zalm zagen er zoooo lekker uit) en eentje gisteren bij een etentje voor onze feestdag (17 jaar en 8 maanden samen !).  Voor de rest heb ik sinds 10 februari geen vlees / vis gegeten (zowel bij de lunch als bij het avondeten) dus toch wel ergens een prestatie als niet-vegetariër, toch, niet ?

Ik heb wel weer ondervonden dat ik zeer graag vegetarisch eet, ook al zie ik me nog niet direct een vegetariër worden.  Zo af en toe een stukje kip, of vis, of een merguez, ... ik zou het toch wel een beetje missen.  Ik blijf dus een flexitariër, die waarschijnlijk wel zo'n 70 % vegetarisch zal eten.  Wanneer ik toch vlees eet, zal ik dan wel gaan voor een stukje van bij een goede slager.  Op die manier draag ik toch al een steentje bij, verminder ik mijn ecologische voetafdruk én een klein beetje (hopelijk) het dierenleed in de voedingsindustrie.

Dus, ook al zijn ze officieel gedaan, voor mij was het vandaag opnieuw een Dag Zonder Vlees.  Ik maakte immers een super lekker vegetarisch gerecht van de meester in vegetarische gerechten, Ottolenghi.  Hoe hij van redelijk smaakloze tofoe een smaakbon kan maken met dit recept, wow ! Ik heb wel een heel klein beetje zijn recept aangepast wat betreft de saus, en ik gaf er rijstnoedels ipv rijst bij.  Het blijft echter wel nog voor 95 % een Ottolenghi recept, dus heerlijk :-) !


Begin eerst met de voorbereiding voor de saus.  Snij 3 sjalotten, 1 grote rode ajuin, 5 pijpajuintjes, 6 teentjes knoflook (jawel, 6 !) en 1 klein gedroogd chili pepertje (zonder de zaadjes) fijn. 
Snij 500 gr tofoe in blokjes (ongeveer 2 op 3 cm).  Wentel de blokjes door paneermeel.
Verwarm ondertussen een flinke scheut zonnebloemolie in de wok.  Van zodra deze goed heet is, bak je er de tofoe blokjes in tot ze mooi gekleurd zijn en een krokant laagje hebben langs alle kanten (duurt een 5-tal minuutjes).  Afhankelijk van de grootte van je pan, doe je dit in 2 à 3 beurten.  Laat de tofoe uitlekken op keukenpapier.
Giet de olie uit de pan en schraap eventuele aanbaksels los.  Laat dan een niet te klein klontje roomboter smelten in de pan en bak hierin de sjalotten, de rode ajuin, de knoflookteentjes en het gedroogd pepertje.  Rasp er ook nog een 7 centimeter verse gember bij.  Laat dit gedurende een 15 minuten bakken op halfhoog vuur en roer regelmatig om.
Kook ondertussen 125 gr rijstnoedels volgens de aanwijzing op de verpakking.
Voeg bij het mengsel voor de saus 3 eetlepels tamari sojasaus, 4 eetlepels ketjap manis, 1 eetlepel vissaus, 2 eetlepels rietsuiker en een beetje zwarte peper bij en meng goed.
Roer de blokjes tofoe gedurende een minuutje voorzichtig door de warme saus zodat ze terug opwarmen.
Scheur de rijstnoedels uit elkaar en meng ze onder de rest.
Werk af met de pijpajuintjes.

Wat heb je dus nodig :

  • 3 sjalotten
  • 1 grote rode ajuin
  • 5 pijpajuintjes
  • 6 teentjes knoflook
  • 1 klein gedroogd chili pepertje
  • 500 gr tofoe
  • paneermeel
  • zonnebloemolie
  • roomboter
  • verse gember
  • 125 gr rijstnoedels
  • 3 eetlepels tamari sojasaus
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel vissaus
  • 2 eetlepels rietsuiker
  • zwarte peper

SMAKELIJK :-) !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten