zondag 24 april 2016

gehaktballetjes in oosterse bouillon


Ik kocht deze week Feeling, vooral voor de extra Feeling Gold editie die er bij zat.  Een extra editie volledig gewijd aan Pascale Naessens.  Een madam die ik toch wel bewonder om wat ze bereikt heeft.  En op wiens leven ik stiekem toch een beetje jaloers ben.  Het moet toch fantastisch zijn om je dagen te kunnen vullen met dingen waar je door gepassioneerd bent.

Ik heb de meeste van haar boeken in huis.  Eén voor één prachtige kookboeken, met lekkere recepten en foto's die sfeer en gezelligheid uitstralen.  Ik kook niet altijd volgens haar principes maar ik vind het wel zeer interessant om er alles over te lezen in haar boeken.

Toen ik aan het lezen was in Feeling Gold realiseerde ik me dat het eigenlijk al veel te lang geleden was dat ik nog eens iets had klaargemaakt uit haar boeken.  Ik installeerde me dus in de zetel met haar boeken en koos voor dit gerecht met gehaktballetjes.  Ze worden verwerkt met oosterse smaken, wat me altijd wel aanspreekt.  In het originele recept wordt enkel sojasaus gebruikt, ik wijzigde dit naar een mengeling van sojasaus, vissaus en sweet chilisaus (wat ik een super lekkere combinatie vind).  Ik voegde ook nog wat gehakt citroengras toe en sesamzaadjes.  En zo zaten we vanmiddag te smullen van een top gerechtje !


BEREIDING (voor 2 pers) :

Snij 3 teentjes knoflook zeer fijn.  Doe deze in een kom, samen met een paar cm verse geraspte gember en 2 koffielepels gehakt citroengras (kan je vinden in de supermarkt, in een potje bij de oosterse afdeling).  Voeg er 2 eetlepels sojasaus met wasabi en koriander aan toe, en 1 eetlepel panko.  Meng dit alles al even en doe er dan 400 gr gehakt bij.  
Kneed alles met je handen goed door elkaar.
Vorm van dit mengsel ongeveer 10 gehaktballetjes.  Maak de balletjes niet te groot, ik denk dat ze bij mij qua grootte tussen een pingpong balletje en een tennisbal zaten.
Verwarm in een grote pan wat boter met een scheutje sesamolie.  Bak hierin de gehaktballetjes rondom tot ze lichtjes kleuren.
Ondertussen snij je 2 puntpaprika's in ringen.  Verwijder alle zaadjes.
Haal de gehaktballetjes uit de pan en laat de puntpaprika's kort bakken in dezelfde pan.
Voeg er dan 250 ml water aan toe, samen met 3 eetlepels sojasaus met koriander en wasabi, 1 eetlepel sweet chilisaus en 2 eetlepels vissaus.  Breng dit aan de kook.
Van zodra het kookt, voeg je de gehakballetjes terug toe, zet je het vuur lager en zet je een deksel op de pan.  Laat dit zo'n 15 minuten pruttelen, of tot de gehaktballetjes gaar zijn.
Intussen snij je 2 pijpajuintjes schuin in stukjes.  Voeg deze op het einde toe en strooi ook nog wat sesamzaadjes over de gehaktballetjes.

Wat betreft de sojasuas met wasabi en koriander, deze is van Lima Bio Food.  Je kan natuurlijk ook gewone sojasaus gebruiken en verse koriander toevoegen.

Wat heb je dus nodig :
  • 3 teentjes knoflook
  • paar cm verse gember
  • 2 koffielepels gehakt citroengras (potje)
  • 2 + 3 eetlepels sojasaus met wasabi en koriander
  • 1 eetlepel panko
  • 400 gr gehakt
  • boter
  • sesamolie
  • 2 puntpaprika's
  • 250 ml water
  • 1 eetlepel sweet chilisaus
  • 2 eetlepels vissaus
  • 2 pijpajuintjes
  • sesamzaadjes

SMAKELIJK :-) !

1 opmerking: