zondag 2 maart 2014

limoen - citroen taart

Super lekker, echt gewoon super lekker ! Dank u wel, Jeroen Meus !


Een zondagmiddag thuis voor een laat verjaardagsfeestje vraagt om een feestelijke taart.  Vooral als deze gaat gedeeld worden met dé schoonouders ;-).
Gisteren heb ik dus het internet afgeschuimd, mijn boeken binnenste buiten gekeerd op zoek naar een recept voor een taart.  Ik zocht er eentje die ik nog niet eerder had gemaakt, en vond in mijn boek New York Street Food een recept voor key lime pie (limoentaart).  Wat mij aansprak in het recept was de bodem gemaakt van petit beurre koekjes en boter.  Dat leek mij zeker lekker, maar de vulling met gecondenseerde melk sprak mij minder aan.  Dus ging de zoektocht verder naar een lekkere vulling, maar dan wel eentje die niet meer in de oven moest worden gebakken.  Dan zouden de koekjes immers te hard worden.  Dit bleek nog niet zo evident, tot ik op de site van Jeroen Meus terecht kwam.  Hij had (natuurlijk) weer het ideale recept (tja, ik ben fan, dat merken jullie wel zeker ?).  Ik combineerde dus 2 recepten en gebruikte zowel citroenen als limoenen, kwestie van een niet té zure smaak te verkrijgen.

Je maakt een paar uren op voorhand eerst de bodem.  Verwarm allereerst de oven voor op 160 °.  Verkruimel 250 gr petit beurre koekjes in kleinere stukjes en meng deze goed met 165 gr gesmolten roomboter.  Leg deze mengeling op de bodem van een lichtjes beboterde springvorm en druk goed aan.  Bak gedurende een 8 à 10 minuten tot de mengeling een mooi goudbruin kleurtje krijgt.  Laat dit goed afkoelen.  Als bonus krijg je een heerlijke koekjes geur in huis :-) !
Wanneer de bodem al redelijk is afgekoeld, kan je aan de vulling beginnen.
Zorg eerst voor zeste van de schil van 1 onbehandelde citroen, die je opzij zet.
Pers 4 citroenen en 4 limoenen uit.  Dan bekom je ongeveer 400 ml sap (rol de citroenen / limoenen eerst even stevig over en weer op je werkblad met je hand, dan geven ze meer sap).  Vul dit aan met water tot 500 ml.  Je kan ook meer citroenen / limoenen gebruiken maar voor mij zou de taart dan te zuur zijn, nu is ze juist zuur en fris genoeg.
Doe het sap in een kleine pot en breng het aan de kook. op een niet te hoog vuur.  Voeg hierbij 300 gr kristalsuiker en roer goed tot de suiker is opgelost.
Scheid dan bij 4 eieren de dooier van het eiwit.  Bewaar dit laatste apart in de ijskast, je hebt dit nodig voor de afwerking, het eiwitschuim.
Klop de dooiers los en voeg er 100 gr kristalsuiker aan toe.  Klop dit mengsel tot een bleke, bijna witte massa en zorg dat de suiker is opgelost.  Het is zeer belangrijk dat je klopt tot de dooiers bijna wit zijn !
Voeg hier 50 gr vanillepuddingpoeder aan toe en klop het verder op.
Doe er dan een klein beetje van het nog tamelijk warme citroen / limoensap met suiker bij en meng goed.  Dit mengsel gaat dan bij de rest van het citroen / limoensap dat je op een zacht vuur laat indikken tot een smeuïge crème.  Blijf zeker constant roeren tot je die crème hebt !
Schep de crème over in een ruime mengkom en laat afkoelen in de ijskast.
Week 3 blaadjes gelatine (van 2 gr) in koud water.  Schep een paar lepels van de afgekoelde crème in een klein potje en warm dit even op op een zacht vuur of kort in de microgolfoven.  Voeg hier de uitgeknepen blaadjes gelatine aan toe en roer goed tot de gelatine is opgelost.
Giet dit bij de afgekoelde crème en roer het goed door elkaar.
Klop dan 500 ml volle room op tot het ongeveer de dikte heeft van yoghurt en spatel dit voorzichtig door de crème.
De vulling is nu klaar en kan op de afgekoelde bodem worden gelegd.
Je laat de taart dan opstijven in de ijskast gedurende een 2 à 3 uren.
Strooi er dan de zeste over die je opzij had staan.
Voor het opdienen klop je het eiwit (dit zal normaal gezien een 100 gr zijn) samen met 100 gr suiker goed op, het moet echt stevig in pieken staan !
Dit verdeel je met een spatel of pannenlikker over de crème.  Het moet geen glad oppervlak vormen zoals je kan zien op de foto.
Ga er dan heel kort met een gasbrandertje (zoals voor crème brulée) over zodat je het eiwitschuim lichtjes kleurt.

Ik vind dit een super lekkere combinatie, niet te zuur maar toch lekker fris.  Het is wel redelijk zwaar én een serieuze caloriebom, dus verdeel het in niet al te grote porties.

Wat heb je dus nodig :

 • 250 gr petit beurre koekjes
 • 165 gr gesmolten roomboter
 • 4 citroenen
 • 4 limoenen
 • 100 ml water
 • 500 gr kristalsuiker
 • 4 eieren
 • 50 gr vanillepuddingpoeder
 • 3 blaadjes gelatine (van 2 gr)
 • 500 ml volle room
 • GASBRANDERTJE
SMAKELIJK :-)

Enne, als je 't zelf maakt graag even een seintje of je 't lekker vond

2 opmerkingen:

 1. Dit lijkt me een heerlijk frisse taart. Is wel wat voor mn man. Thanks

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze is inderdaad super lekker en fris, ik was er fier op (ook al klinkt dat heel onbescheiden ;-)). Ik was wel blij dat ik niet enkel citroen maar de combinatie citroen - limoen, met water aangevuld, heb gebruikt, anders zou ze naar mijn mening te zuur zijn, nu was het juist goed. In ieder geval de moeite van het proberen waard.

   Verwijderen