vrijdag 7 maart 2014

pukka gele curry

Een recept van Jamie Oliver, uit zijn boek "Bespaar met Jamie", dat ik heb gevonden in Delicious magazine (ja, weeral ;-)).  "Pukka" is blijkbaar het Indiase woord voor "enige echte" of "authentieke".  Ik vond het gewoon een leuk woord, een leuke omschrijving voor een gerecht met kip en kikkererwten (mmmmm).  Dus besloot ik het te maken.




Doe 1/2 ajuin, 1/2 gele paprika, 4 teentjes look, een paar cm geraspte gember, 1/2 rode peper, iets minder dan een handvol koriander, 1 koffielepel vloeibare honing, 1 koffielepel kurkuma, 2 koffielepels currypoeder en 1 verkruimeld kippenbouillonblokje in een keukenmachine en hak tot een fijne pasta.  Haal de pasta direct uit de machine en leg in een kommetje, zoniet kleurt alles mooi geel aan je keukenmachine.  Geloof me, ik spreek uit ervaring en zelfs na grondig afwassen zijn bepaalde onderdelen nu geel ipv wit ;-).
Kruid 4 enkele kipfilets met kippenkruiden en bak ze in bv een wok in een beetje olijfolie met boter gemengd.  Wanneer ze mooi gekleurd zijn neem je ze uit de wok.
Bak dan 1/2 ajuin en 1/2 gele paprika (in fijne reepjes) een paar minuten in de wok.  Voeg er de pasta aan toe, roer goed en laat nog een 5 minuten bakken.
Doe hier 500 ml kokend water bij, samen met 1 blik kikkererwten (400 gr), 1 koffielepel tomatenpuree en wat peper en kruidenzout.
Leg de kip er terug bij, zet een deksel op de wok, zet het vuur laag en laat dit ongeveer een 30 minuten pruttelen.
Zet dan het vuur iets hoger, neem het deksel van de pan en laat de saus gedurende een 15 minuten nog een beetje inkoken.  Roer af en toe eens goed door het mengsel.
Ondertussen kook je ook rijst naar keuze (ik heb bruine rijst genomen).
Doe 1 klein potje natuuryoghurt bij de saus en wat verse koriander.

Een absoluut heel lekker, pittig gerecht.  In het originele recept met kippen drumsticks maar ik haat peuzelen aan eten, dus heb ik kipfilets gebruikt.  Zeker ook goed te doen, ze zijn lekker mals en sappig.
Ben je geen voorstander van de typische koriandersmaak doe dan een beetje minder in de pasta, met deze hoeveelheid komt de smaak bij momenten echt wel goed door.

Wat heb je dus nodig :

  • 1 ajuin
  • 1 gele paprika
  • 4 teentjes look
  • geraspte verse gember (een paar cm)
  • handvol verse koriander
  • 1 koffielepel vloeibare honing
  • 1 koffielepel kurkuma
  • 2 koffielepels currypoeder
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 4 enkele / 2 dubbele kipfilets
  • 500 ml kokend water
  • 1 blik kikkererwten (400 gr)
  • 1 koffielepel tomatenpuree
  • peper
  • kruidenzout
  • 1 klein potje natuuryoghurt (ongesuikerd !)
  • rijst (naar keuze)
SMAKELIJK :-) !

Enne, als je 't zelf maakt graag even een seintje of je 't lekker vond

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen