donderdag 10 april 2014

ovenschotel met zoete aardappel, rode aardappel, courgette

Alle recepten uit Delicious magazine die ik al heb getest waren zeer lekker, en deze is ook geen uitzondering op die regel ! Kleurrijk en zeer smakelijk ...




Verwarm de oven voor op 175 à 185 °.
Bak een 10 reepjes ontbijtspek krokant in een beetje boter en laat ze uitlekken op wat keukenpapier.  Snij ze dan middendoor in de breedte.
Snij 3 zoete aardappelen, 4 rode aardappelen (ongeschild maar wel goed gespoeld !) en 1 courgette in schijfjes met de mandoline (niet de fijnste schijfjes, maar de iets dikkere van een 5 mm).  Snij ook 1/2 ajuin en 2 teentjes look zeer fijn.
Beboter een ovenschotel, verdeel de ajuin en look over de bodem en leg de zoete aardappel, de rode aardappel en courgette afwisselend naast elkaar (zoals op de foto).  Steek er af en toe een stukje spek tussen en een laurierblaadje.
Laat een 2 eetlepels (boeren)boter smelten en verdeel dit over de schotel.  Kruid ook met Provençaalse kruiden, overgiet met olijfolie met look en chili en een beetje room.  Als je tussendoor ziet dat de groenten te droog worden doe je er nog wat van de olijfolie en / of room bij.
Laat ongeveer 1 uur bakken in de oven tot alles gaar is en een krokant korstje heeft.

Je huis ruikt heerlijk en ook je smaakpapillen worden verwend door deze schotel ! Het recept komt eigenlijk van Erin Gleeson, van de schitterende blog http://theforestfeast.com/.  Ga zeker eens een kijkje nemen !

In het originele recept zit geen courgette en spek (dit is een eigen toevoeging), je kan dit op die manier serveren als bijgerecht maar ik heb deze schotel zo als hoofdgerecht genomen.

Wat heb je dus nodig :

  • 10 reepjes ontbijtspek
  • 3 zoete aardappelen
  • 4 rode aardappelen
  • 1 courgette
  • 1/2 ajuin
  • 2 teentjes look
  • laurierblaadjes (10 à 15)
  • 2 eetlepels (boeren)boter
  • Provençaalse kruiden
  • scheutje room
  • olijfolie met look en chili
SMAKELIJK :-) !

Enne, als je 't zelf maakt graag even een seintje of je 't lekker vond

7 opmerkingen:

  1. Yammie! Dat ziet er echt wel héérlijk uit! Ik probeer het zeker es uit!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker doen, het is niet moeilijk en smaakt super. Laat iets weten als je het maakt wat je ervan vindt hé (ik ben daar altijd nieuwsgierig naar :-)).

      Verwijderen
  2. Lijkt me heerlijk! Ik moet bekennen dat wij geen grote groente eters en liefhebbers zijn, maar dit is ideaal om het toch lekker en aantrekkelijk te maken. Top!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wel, ik at vroeger ook veel te weinig groenten maar je kan daar echt lekkere dingen mee maken (én kleurrijk, dus leuk om zien). Probeer deze zeker eens, je kan er ook altijd nog wat meer spek bij doen natuurlijk als je het anders teveel groenten vindt.

      Verwijderen
  3. Echt geweldig recept. Ik heb het gemaakt met paarse/oranje en witte zoete aardappel die ik kort had voorgestoomd. Daarna met de courgette (en zonder het spek) in de over ingekwast met de kruidenmix.

    BeantwoordenVerwijderen