woensdag 9 juli 2014

Prinsessenboontjes met pittige tomatensaus

Een paar maanden geleden kookte ik voor de foodblogswap de rijst - courgette ovenschotel van de blog Happy Little Kitchen.  Toen ik de blog zag, was ik meteen verkocht.  Fris, leuk en vol met lekkere recepten.  Ook dit is er eentje van.

Het is een recept van haar moeder, iets waar ik stiekem een beetje jaloers op ben.  Ik heb zo geen "familierecepten", doorgegeven van moeder op dochter.  Dat lijkt me eigenlijk wel super, zo te weten dat je iets klaarmaakt met "geschiedenis".

Daarom sprak dit recept mij al direct aan, maar ook omdat het zo eenvoudig is en het toch de kans geeft om eens iets anders te doen met prinsessenboontjes.




Snij hiervoor 1 ajuin fijn, die je even bakt in een beetje boter.  Doe er dan 1 koffielepel gerookt paprikapoeder bij, samen met 1 fijngesneden teentje knoflook.  In het originele recept wordt sambal gebruikt maar dat had ik niet in huis en dit paprikapoeder is een waardige vervanger qua pittige smaak (neem wel het gerookt en niet het gewone paprikapoeder).  Roer even goed door elkaar en laat alles nog een minuutje bakken.
Doe dan een 500 gr prinsessenboontjes bij het mengsel (ik heb deze allemaal in 2 gebroken), en laat nogmaals een paar minuten meebakken.
Hierna voeg je 250 ml groentenbouillon toe en 350 ml passata toe.  Roer alles voorzichtig goed door elkaar en breng aan de kook.
In het originele recept staat dat je de boontjes een 45 minuten moet laten pruttelen op een zacht vuurtje, maar aangezien ik liever nog wat "beet" heb aan de boontjes heb ik ze maar een 15 à 20 minuten laten pruttelen.  Zet zeker een deksel op de pan.
Ondertussen kan je de oven voorverwarmen op 200 °.
Roer in een aparte kom ook 125 ml room door elkaar met 50 gr geraspte kaas (ik heb gruyère gebruikt).  Oorspronkelijk wordt er zure room gebruikt maar ik heb gewone room gebruikt en daarmee lukt het ook (en eerlijk, ik kon niet anders want ik was zure room vergeten kopen ;-)).  Doe hierbij een beetje peper.
Schep dan de boontjes en de tomatensaus in een ovenschotel en verdeel het room - kaasmengsel erover.
Bak dit een 20 à 25 minuten in de voorverwarmde oven.

Dit is zeer lekker, het smaakt goed pittig.  Ik heb dit geserveerd met gekookte, nieuwe aardappelen, zonder vlees of vis.  Wie liever niet vegetarisch eet kan er natuurlijk vlees of vis aan toevoegen.

Wat heb je dus nodig :

  • 1 ajuin
  • 1 koffielepel gerookt paprikapoeder
  • 1 teentje knoflook
  • 500 gr prinsessenboontjes
  • 250 ml groentenbouillon
  • 350 ml passata
  • 125 ml room
  • 50 gr geraspte kaas
  • peper
SMAKELIJK :-) !

Enne, als je 't zelf maakt graag even een seintje of je 't lekker vond

2 opmerkingen:

  1. Wat super leuk dat je ook een eigen versie van de boontjes hebt gemaakt Peggy! En prinsessenboontjes... wat klinkt dat geweldig! Ik kende die naam voor sperziebonen nog helemaal niet :)

    Liefs,
    Lisette

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lisette, ja klinkt goed hé prinsessenboontjes. Ik denk dat het misschien iets typisch Belgisch is, en dan hier misschien ook nog wel streekgebonden.

      Verwijderen