donderdag 10 juli 2014

vol-au-vent "mijn manier"

Een echte Vlaamse klassieker, vol-au-vent.  Ik eet het heel graag maar ik moet toegeven dat ik geen zin heb om met een hele kip aan de slag te gaan, dat lijkt mij zo'n gedoe.  Bovendien vind ik gekookte kip absoluut niet lekker.  Ik heb ooit in Libelle een recept gevonden voor een snelle vol-au-vent maar dat was qua smaak ook niet helemaal mijn ding.  En nog het ergste van allemaal, er zitten geen gehaktballetjes in dat recept ! Complete verschrikking ;-) !

Dus heb ik met wat sleutelen aan dat recept (en na een aantal niet zo goed gelukte pogingen) mijn eigen versie ervan gemaakt.  Deze is, in alle bescheidenheid, lekker :-).





Je gebruikt hiervoor ipv een hele kip 2 dubbele kipfilets.  Deze snijdt je in blokjes (niet te klein), die je kruidt met kippenkruiden.  Laat deze blokjes bakken in boerenboter tot ze mooi bruin gekleurd zijn.
Laat ondertussen 250 ml kippenbouillon opwarmen, waar je de kippenblokjes nog een kwartiertje in laat sudderen op een zacht vuurtje.  Zo garen de blokjes nog wat verder én blijven ze lekker mals en sappig.
Ondertussen bak je een 450 gr kleine gehaktballetjes ook in wat boerenboter tot ze mooi gekleurd zijn.  Roer ze regelmatig even om en zet het vuur niet te hoog zodat ze niet aanbranden.  Wanneer ze gekleurd zijn haal je ze uit de pan en voeg je ze toe aan de kippenbouillon / kip.
Bak dan in dezelfde pan 250 gr fijngesneden witte champignons gedurende een paar minuten.  Voeg eventueel nog een beetje boerenboter toe indien nodig en kruid met peper.
Haal de kippenblokjes en de gehaktballetjes uit de kippenbouillon.  Voeg er 250 ml volle melk en 700 ml volle room aan toe.  Laat dit wat inkoken en haal dan van het vuur.
Voeg aan de saus een losgeklopt ei toe en roer goed door elkaar.
Zet de saus dan terug op het vuur en voeg eventueel een beetje bloem toe om in te dikken.
Schep er dan voorzichtig de kippenblokjes, de gehaktballetjes en de champignons door.
Je kan er dan wat fijngesnipperde peterselie aan toevoegen indien je wil.

Serveer dit met een bladerdeeggebakje, en geef er eventueel een slaatje bij of, zoals een goede Belg doet, frietjes :-).

Er kruipt ook wel wat werk en tijd in, maar ik denk toch een pak minder dan wanneer je dit op de klassieke manier zou bereiden.  En ik vind het zo zeker even lekker dus ...

Wat heb je dus nodig :

  • 2 dubbele kipfilets
  • 250 ml kippenbouillon
  • 450 gr kleine gehaktballetjes
  • 250 gr fijngesneden witte champignons
  • 250 ml volle melk
  • 700 ml volle room
  • 1 ei
  • bloem
  • peterselie
  • boerenboter
SMAKELIJK :-) !

Enne, als je 't zelf maakt graag even een seintje of je 't lekker vond

6 opmerkingen:

  1. Ik heb het eergisteren (voor de eerste keer in mijn leven) gemaakt, omdat mijn man dit zo graag lust. Zelf ben ik absoluut geen fan van vol-au-vent, ik zal dit nooit kiezen op restaurant, maar ik moet echt waar zeggen dat ik dit toch ontzéttend lekker vond! Omdat het te veel was, hebben mijn ouders de rest opgegeten en zij vonden het ook superheerlijk. Ik heb de volle room vervangen door halfvolle en ben het losgeklopte ei (achteraf gezien) vergeten maar heb het eigenlijk ook niet gemist :-)

    Dankjewel voor dit heerlijke gerecht!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik was zo onder de indruk van je reactie, dat ik blijkbaar gewoon vergat te reageren ! Dus onder het motto "beter laat dan nooit", dank je wel voor dit zeer mooie compliment :-)

      Verwijderen
  2. Oeh dit ziet er zo lekker uit! Heb het helaas nog nooit op. Maar ga het zeker een keertje maken!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Moet je echt eens doen, voor mij is dit dé Vlaamse klassieker (ook al maak ik het hier niet op de klassieke manier).

      Verwijderen
  3. Is dit voor 4 personen? Mag ik dus alles door twee delen voor 2 p?

    BeantwoordenVerwijderen