zaterdag 9 augustus 2014

kalfsstoofpotje met courgette en rijst

Na een paar dagen met vegetarische gerechten werd het toch weer eens tijd voor een stukje vlees.  Tja, ik denk niet dat ik in de wieg ben gelegd om vegetariër te worden.  Is flexitariër ook al goed ?

In ieder geval, dit kalfsstoofpotje heeft ongelooflijk gesmaakt.  Het heeft een ietwat zachtere smaak, maar als je van pittig houdt kan je natuurlijk altijd wat extra kruiden toevoegen.




Bak ongeveer 1 kg kalfsfricassee mooi bruin in wat boter in een grote pot (doe dit best in 2 keer).  Haal het vlees uit de pot en hou even apart.
Ondertussen snij je 2 rode ajuinen en 1 teentje knoflook heel fijn.  Wanneer het vlees uit de pot is, voeg je indien nodig terug een beetje boter toe, waarin je de ajuin en knoflook even laat bakken.  Let op, zet het vuur niet te hoog en zorg dat de knoflook niet verbrandt.
Doe hierbij een 40 gr rode currypasta, roer alles goed door elkaar en laat een minuutje bakken.
Snij ondertussen al 2 courgettes in schijfjes van ongeveer 1 cm.  Deze voeg je toe aan het ajuin / knoflook / rode curypasta mengsel.  Laat ook een paar minuten bakken, maar blijf wel roeren.
Giet hierbij 400 ml kokosmelk, 250 ml runderbouillon en 2 eetlepels Thaise vissaus.  Breng dit alles aan de kook en zet dan het vuur lager.
Leg het vlees er terug bij in de pot en laat dit 1,5 à 2 uur sudderen op een laag vuur, tot het vlees mals is.  Voeg er op het einde nog het sap van 1/2 limoen aan toe, een beetje fijngesneden koriander en wat oosterse wokkruiden.  Voor wie het graag pittig heeft, hier kan je ook 1 fijngesneden rood pepertje toevoegen.  Ik heb dit niet gedaan en vond de saus zeker lekker zonder.

Dit is lekker met basmati rijst.  Ik heb de saus ook de dag op voorhand gemaakt en dan fris weggezet, om de smaken goed te laten trekken.

Met deze hoeveelheid heb je voldoende voor 4 porties.

In het originele Libelle recept wordt kalfsschenkel gebruikt, dus wie wil kan dit natuurlijk ook gebruiken ipv kalfsfricassee.  Wat betreft de courgettes, daar ze al van in het begin worden toegevoegd vallen deze uit elkaar op het einde.  Wil je toch nog stevige, volledige schijfjes, dan voeg je deze pas naar het einde van de kooktijd toe.  Dat is zoals je zelf wenst natuurlijk, ik vond het zo wel lekker, door de courgette eerst even mee te bakken en dan mee te laten sudderen.

Wat heb je dus nodig :

  • 1 kg kalfsfricassee
  • boter
  • 2 rode ajuinen
  • 1 teentje knoflook
  • 40 gr rode currypasta
  • 2 courgettes
  • 400 ml kokosmelk
  • 250 ml runderbouillon
  • 2 eetlepels Thaise vissaus
  • sap van 1/2 limoen
  • verse koriander
  • oosterse wokkruiden
  • basmati rijst
SMAKELIJK :-) !

Enne, als je 't zelf maakt graag even een seintje of je 't lekker vond

3 opmerkingen:

  1. klinkt lekker en ik heb nog een pak kalfsfricassee in de diepvries zitten ! Dus het zou hier best wel eens op tafel kunnen komen op korte termijn

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker doen, ik vond het echt wel lekker. Laat iets weten hé als je het klaarmaakt

      Verwijderen