woensdag 24 september 2014

zwartzuur van kip met nasi kuning

Klinkt ingewikkeld hé ? Maar laat je niet afschrikken door de naam, het is eigenlijk een gemakkelijk te maken gerecht.  Met een zachte smaak, dus laat je ook niet misleiden door dat "zuur" in de naam.

Je kan dit maken met kipfilet of met kippenboutjes.  Ik maakte een combinatie van beide, de kipfilet voor mij (ik HAAT peuzelen) en kippenboutjes voor Stefan.


Bak kipfilet / kippenboutjes in 3 eetlepels zonnebloemolie tot ze mooi gekleurd zijn.  Haal de kipfilet / kippenboutjes uit de pan en bak dan in dezelfde pan 1 fijn gesneden ajuin.  Voeg hieraan 200 ml rode wijn, 1 eetlepel azijn, 1 kaneelstokje en 5 kruidnagels toe.  Breng het mengsel aan de kook, zet dan het vuur laag, leg de kipfilet / kippenboutjes terug in de pan en laat afgedekt een 20 à 25 minuten stoven.
Ondertussen giet je 250 ml kokosmelk in een pan.  Vul het blik kokosmelk met water en voeg dit toe, waarna je dit aan de kook brengt.  Voeg dan 125 gr Basmati rijst toe, samen met 1 bolle eetlepel kurkuma en 1 laurierblad.  Kook de rijst gaar volgens de tijd op de verpakking.  Zet het vuur niet te hoog en roer regelmatig zodat de rijst niet aan de pan gaat kleven.
Verhit tenslotte 2 eetlepels zonnebloemolie in een pan en voeg er een 400 gr prinsessenboontjes aan toe, die je een 7 à 10 minuten bakt tot ze beetgaar zijn.  Voeg er dan een scheutje ketjap aan toe en een handvol taugé / sojascheuten.  Volgens het originele recept mag er ook nog een scheutje sambal bij, maar dat heb ik weggelaten.  Dit zal het natuurlijk pittiger maken maar ik vond het zonder ook lekker.
Doe bij de kip ook een scheutje ketjap en roer goed.

Door de bereidingswijze is de kip lekker mals, wat goed past bij de iets "hardere" gebakken boontjes.

Dit recept komt uit het nieuwe Delicious magazine, dat deze maand in het teken van Aziatische gerechten staat.

Wat heb je dus nodig :
  • kipfilet of kippenboutjes
  • 5 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 ajuin
  • 200 ml rode wijn
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 kaneelstokje
  • 5 kruidnagels
  • 250 ml kokosmelk
  • 250 ml water
  • 125 gr Basmati rijst
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 laurierblad
  • 400 gr prinsessenboontjes
  • scheutje ketjap
  • handvol taugé / sojascheuten
SMAKELIJK :-) !

Enne, als je 't zelf maakt graag even een seintje of je 't lekker vond

1 opmerking: