vrijdag 17 oktober 2014

gebakken polenta

Polenta, ik vind het super ! Toen ik dus in mijn kookboek Simply Italian 2 recepten vond met polenta wilde ik deze zeker maken.  Met dit gerecht heb ik die 2 recepten eigenlijk gecombineerd, er zit een beetje van beide in.  Het resultaat is een zeer lekker bijgerecht (ik serveerde er de klassieke worteltjes en erwtjes bij, en wat sneetjes pancetta).


De avond voordien bereid je de polenta.  Hiervoor breng je 1/2 liter melk tegen de kook aan.  Kruid met een beetje peper.  Voeg er dan geleidelijk aan 150 gr polenta aan toe, terwijl je roert.  Klop de melk en polenta tot een dik, glad mengsel (duurt ongeveer 2 minuten).  Neem dan van het vuur en voeg er 2 eidooiers, 100 gr gezouten roomboter en een goed handvol geraspte emmentaler kaas aan toe.  Meng dit alles goed door elkaar.

Stort dit polentamengsel in bv een cakevorm of broodvorm en strijk glad.  Laat dit tot de volgende dag afkoelen in de ijskast.  Laat dan even wat warm water over de onderkant van de vorm lopen (let wel op dat er geen water in de vorm terecht komt).  Keer de vorm op een snijplank, zodat de polenta loskomt uit de vorm.  Snij hem dan in dikkere schijfjes van een 2 cm.

Ondertussen bak je in een anti aanbakpan een 6 sneetjes pancetta krokant.  Neem ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Laat wat gezouten roomboter smelten in dezelfde pan en bak daarin de schijfjes polenta gedurende een paar minuten.  Zet het vuur niet te hoog maar hoog genoeg om een lekker korstje te bekomen.  Draai de schijfjes voorzichtig om zodat ze niet breken.

Leg de polenta op een bord, leg er de pancetta tussen / op en doe er een beetje balsamico over.

De smaak is zeer zacht op deze manier, maar toch lekker door het bakken met de gezouten roomboter en het zo ontstane korstje.  Ook de textuur is zo lekker smeuïg, mmm :-).

Wat heb je dus nodig :

  • 1/2 liter melk
  • peper
  • 150 gr polenta
  • 2 eidooiers
  • 100 gr gezouten roomboter en extra voor het bakken
  • goed handvol geraspte emmentaler
  • pancetta (een 6 sneetjes)
  • balsamico
SMAKELIJK :-) !

Enne, als je 't zelf maakt graag even een seintje of je 't lekker vond

1 opmerking: