zondag 12 oktober 2014

hartige Grieks - Italiaanse taart

Een tijdje terug had ik in Dagelijkse Kost Jeroen Meus een hartige taart zien klaarmaken met feta en ricotta, met daarop een slaatje.  Deze leek zeer lekker, maar ik besloot om enkel de basis te gebruiken en ipv een slaatje een warme topping te voorzien met courgette en paprika.  En dit bleek een goed idee te zijn !


Eerst maak je de groenten klaar.  Bak 1/2 fijngesneden ajuin en 2 fijngesneden teentjes look in wat olijfolie.  Voeg er een goed mespunt gerookt paprikapoeder aan toe en meng goed.  Laat nog ongeveer 1 minuut bakken en doe er dan een flinke scheut vodka bij.  Laat de alcohol verdampen en voeg dan 1 in blokjes gesneden courgette en 1 in blokjes gesneden gele paprika toe.  Laat deze een paar minuten meebakken, voeg een klein beetje water toe en zet een deksel op de pan.  Laat de groenten dan een 5 à 10 minuten stoven.
Ondertussen rol je 1 kruimeldeeg uit in een bakvorm, waarbij je de randen goed aandrukt.  Bak het kruimeldeeg eerst blind gedurende 15 minuten in een oven van 175 °.
Ondertussen maak je de "saus".  Snij hiervoor 200 gr feta in blokjes, die je mengt met 100 gr ricotta tot je een ietwat gladder mengsel bekomt.  Scheid dan 1 ei en doe enkel de eidooier bij het kaasmengsel, samen met een klein beetje olijfolie met look en chili.  Meng alles goed door elkaar en kruid met Italiaanse kruiden, een beetje zwarte peper en een snuifje grof zeezout.  Meng voor de laatste keer alles goed door elkaar.
Wanneer het kruimeldeeg blind gebakken is, haal je het uit de oven en besmeer je het met het kaasmengsel.  Hierover verdeel je de groenten en een beetje geraspte emmentaler.
Zet de taart nog een 15 minuten in de oven (check wel zeker de tijd op de verpakking en pas eventueel aan !).

Eenvoudig te maken én lekker ! Wil je het liever niet vegetarisch, kan je natuurlijk altijd nog bv sneetjes pancetta toevoegen.

Wat heb je dus nodig :

  • 1 courgette
  • 1 gele paprika
  • 1/2 ajuin
  • 2 teentjes knoflook
  • gerookt paprikapoeder
  • vodka
  • 1 rol kruimeldeeg
  • 200 gr feta
  • 100 gr ricotta
  • 1 ei (enkel de eidooier)
  • olijfolie met look en chili
  • Italiaanse kruiden
  • zwarte peper
  • grof zeezout
  • geraspte emmentaler
SMAKELIJK :-) !

Enne, als je 't zelf maakt graag even een seintje of je 't lekker vond

1 opmerking: