zondag 5 oktober 2014

wortelmuffins met appel en pecannoten

Prince zong ooit "could you be the most beautiful girl in the world" maar bij deze muffins zou ik, als ik kon zingen, spontaan "could you be the most delicious muffin in the world" zingen ;-) ! Man, man, man, wat zijn deze lekker ! Tja, Ottolenghi, meer moet ik dan al niet meer zeggen zeker ?

Je maakt ze niet in 1, 2, 3 maar dat ben je snel vergeten van zodra je een hap neemt van deze muffins.  Ze zijn écht de moeite waard.  Een echt smaakbommetje én lekker vullend als tussendoortje, of zelfs als lunch met een slaatje erbij.


Eerst maak je de crumble.  Meng hiervoor 50 gr ongezouten roomboter met 75 gr patisseriebloem en 25 gr rietsuiker.  Doe dit door te kneden met je vingertoppen tot je een kruimelig mengsel bekomt.  Meng hier dan 50 gr havervlokken, 15 gr zonnebloempitten, 25 gr pompoenpitten en 15 gr sesamzaad door.  Als dit goed gemengd is (ook met de vingertoppen kneden) voeg je nog 1 koffielepel water, 1 koffielepel zonnebloemolie en 1,5 eetlepel honing toe.  Blijf nog even kneden tot je een vochtig, zanderig mengsel hebt.  Zet dit mengsel opzij op kamertemperatuur.
Voor de muffins zelf zeef je 300 gr patisseriebloem met 2 koffielepels bakpoeder (mogen een beetje bol staan), 2 koffielepels kaneel (naar smaak al dan niet bol), en een snuifje zout.
In een tweede, grote kom meng je 4 eieren, 160 ml zonnebloemolie, 200 gr kristalsuiker, 2 koffielepels vanille extract, 225 gr geraspte wortel en 200 gr Granny Smith appel (= 2 appels).  Schep hierbij zachtjes 100 gr grof gehakte pecannoten, 100 gr sultana rozijnen en 50 gr kokospoeder of kokosvlokken.  Tot slot schep je het bloemmengsel door dit mengsel.
Je hoeft alles maar even door elkaar te scheppen, het beslag mag klonterig en ongelijkmatig zijn.
Vul dan de muffinvorm met papieren vormpjes, waar je het beslag in schept (vul elke vorm tot iets onder de rand).  Strooi er telkens wat van de crumble over en druk zeer lichtjes aan.
Bak de muffins in een voorverwarmde oven van 175 ° (geen hete lucht oven) gedurende ongeveer 25 à 35 minuten.  Test na 25 minuten met een mes of dit er al droog uitkomt, zo niet dan laat je nog wat verder bakken.
Laat de muffins afkoelen in de vorm.

Ik had hiermee voldoende voor 15 muffins.

Wat heb je dus nodig :

  • 50 gr ongezouten roomboter
  • 75 gr patisseriebloem
  • 25 gr rietsuiker
  • 50 gr havervlokken
  • 15 gr zonnebloempitten
  • 25 gr pompoenpitten
  • 15 gr sesamzaad
  • 1 koffielepel water
  • 1 koffielepel zonnebloemolie
  • 1,5 eetlepel honing
  • 300 gr patisseriebloem
  • 2 koffielepels bakpoeder
  • 2 koffielepels kaneel
  • snuifje zout
  • 4 eieren
  • 160 ml zonnebloemolie
  • 200 gr kristalsuiker
  • 2 koffielepels vanille extract
  • 225 gr geraspte wortel
  • 200 gr Granny Smith appel (= 2 stuks)
  • 100 gr pecannoten
  • 100 gr sultana rozijnen
  • 50 gr kokospoeder of kokosvlokken
SMAKELIJK :-) !

Enne, als je 't zelf maakt graag even een seintje of je 't lekker vond

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen