zondag 23 november 2014

Kookboek : Een Groot Gebaar

Ja, 't is weer van dat ! Gisteren passeerden we een boekhandel en ik hoorde een stem roepen "koop mij, alstublieft, koop mij, alstublieft, alstublieft" ! Bleek dat toch wel het boek van Roger Van Damme te zijn zeker, Een Groot Gebaar.  Omdat het tenslotte toch beleefd gevraagd was, heb ik dan maar toegegeven ;-).

Van dit toegeven ga ik geen spijt krijgen denk ik.  Wat een schitterend boek !

Voor wie Roger Van Damme niet kent, hij is een chef - patissier die de meest fantastische creaties maakt.  Een dessert van zijn hand is een waar kunstwerk.  Hem aan het werk zien op Njam TV doet zin krijgen in zondigen, zwaar zondigen zelfs.

Hij heeft een super gezellige zaak in de botanische tuin in Antwerpen, Het Gebaar.  Een zaak waarmee hij in 2010 een Michelinster behaalde.  Een paar jaar geleden zijn we hier een dessertbord gaan eten.  Man, dat was een belevenis ! Tot op de dag van vandaag begin ik nog zachtjes te kwijlen als ik aan dat dessertbord terugdenk.  Dat was gewoon subliem, top, ongelooflijk lekker én mooi, zo'n dessert waar je eigenlijk niet aan wil beginnen maar waar je tegelijkertijd gewoon op wil aanvallen ...  kijk maar !


Nu het boek, dat is er ook eentje om van te beginnen kwijlen.  Hij stelt er zijn beste dessertborden in voor.  Stuk voor stuk meesterwerkjes die je niet zomaar namaakt.  En toch besloot ik dit boek te kopen. Niet alleen voor de mooie foto's maar ook om de opbouw.  Naast elke foto van één van de dessertborden staat een tekening met daarop de samenstelling van dit bord.  Je kan dus vlot opzoeken wat juist wat is.  Op de volgende bladzijden wordt dan elk onderdeel apart besproken, hoe je dit klaarmaakt.  Voor de durvers onder ons, op deze manier kan je dus dit dessertbord (proberen) namaken.  Waag je je daar echter (nog) niet aan, dan staat er om af te sluiten steeds een "the easy way" versie van dit dessertbord, gepresenteerd in een glaasje.  Deze zijn stuk voor stuk met een beetje ervaring gemakkelijk na te maken.  Natuurlijk kan je altijd beide een beetje combineren om zo gaandeweg, wie weet, tot hetzelfde resultaat te komen als Roger Van Damme.  Een mens mag toch eens dromen hé ;-) ?


2 opmerkingen: