maandag 1 december 2014

koffiemousse

Ik heb een heel, heel klein beetje een doodzonde begaan...
Maar echt waar hoor, een heel, heel klein beetje maar, maar toch ...

Ze zeggen altijd dat je bij patisserie niet mag afwijken van het recept, dat je alles tot op de gram moet afwegen.  Als je dit dan toch doet, en dan nog bij een recept van een top patissier mét Michelin ster, valt dat waarschijnlijk wel onder de categorie "doodzonde" ? Ik heb wel een goed excuus, ik kon een ingrediënt niet terugvinden en daarom heb ik wat moeten aanpassen aan het recept.  Toch een geldig excuus hé ?

Ik vertelde jullie al over mijn nieuwe boek "Een Groot Gebaar" van Roger Van Damme.  Wel, dit weekend wilde ik desserts beginnen testen voor oudejaarsavond.  Geen beter boek om mee te beginnen dan dit natuurlijk.  Ik had mijn oog laten vallen op koffiemousse, maar de gelatinepoeder die hij gebruikt heb ik niet gevonden.  En zo heb ik dus een kleine wijziging moeten aanbrengen in het recept. Sorry Roger ! Ik heb nog een paar dingen gewijzigd maar ssssstttttt 


De dag op voorhand breng je 120 ml volle melk aan de kook met 50 ml sterke koffie.  In het originele recept is dit 1 gr oploskoffie maar dat heb ik niet in huis en ging ik nu ook niet speciaal kopen.  Van zodra het kookt, zet je het vuur uit en voeg je 20 koffiebonen toe.  Dit laat je 1 nacht in de koelkast staan.  De dag erna giet je de melk / koffie door een zeef.  Ik hield dan nog een 90 à 95 ml over.
Laat 1 gelatineblaadje - 2 gr zacht worden in koud water.
Warm het melk / koffie mengsel terug op en voeg er 125 gr witte chocolade aan toe.  Wanneer deze gesmolten is, giet je het mengsel terug door een zeef en doe je er het gelatineblaadje bij.
Klop dan 200 ml volle room op tot yoghurtdikte.  Wanneer het melk / koffiemengsel een beetje is afgekoeld voeg je in delen de opgeklopte room toe.
Vul glaasjes met dit mengsel en laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast.

Super, super lekker ! Ik had echt zin om het potje gewoon uit te likken (helaas geraakte mijn tong niet rond ;-)).

Ik heb dit afgewerkt met fijne praliné en een stukje mignonnette puur fijn gesneden.

Ik ga nog eens verder neuzen tussen de desserts maar ik denk niet dat deze nog van zijn troon te stoten is, zo'n voltreffer.

Hiermee heb je voldoende voor 4 glaasjes.

Wat heb je dus nodig :

  • 120 ml volle melk
  • 50 ml sterke koffie
  • 20 koffiebonen
  • 1 gelatineblaadje - 2 gr
  • 125 gr witte chocolade
  • 200 ml volle room
  • voor de afwerking : fijne praliné, chocoladestukjes, ...
SMAKELIJK :-) !

Enne, als je 't zelf maakt graag even een seintje of je 't lekker vond

1 opmerking:

  1. Dit weekend heb ik dit eens gemaakt en echt super lekker!!!! Bedankt om dit te bloggen.

    BeantwoordenVerwijderen