woensdag 3 december 2014

tuinbonenkuku

Leuke naam hé ... tuinbonenkuku ? Ik zag dit recept in het boek Jeruzalem van Ottolenghi en het sprak me direct aan.  Het is niet echt op 1, 2, 3 klaar maar het is zeker te doen na een werkdag.  Op iets minder dan een uur (waarvan 25 à 30 minuten in de oven) heb je eten.  En wat voor eten ! Er is maar 1 probleem met dit gerecht ... het is veel te lekker ! Dit zijn dan nog de woorden van Stefan.  Kan je als kok van dienst een mooier compliment krijgen ? Ik denk het niet hé ? Hij heeft wel gelijk hoor, geef ik in alle bescheidenheid toe ;-).

Dit lijkt wat op frittata en behoort tot de Iraans - Joodse keuken.  Maar wees gerust, je hebt er geen "rare" ingrediënten voor nodig.


Begin eerst met 4 eetlepels volle room samen met 2 eetlepels water aan de kook te brengen.  Van zodra het kookt, zet je het vuur af en voeg je 1 capsule saffraanpoeder toe.  Meng dit goed, neem de pot van het vuur en laat de smaak intrekken.
Ondertussen kook je ook gezouten water, waar je 300 gr tuinbonen aan toevoegt (ik gebruikte diepvries tuinbonen, niets mis mee).  Kook de tuinbonen ongeveer 1 à 2 minuten.  Giet ze af in een zeef en spoel met koud water.  Zet ze even opzij.
Giet dan 75 ml kokend water in een kom en voeg 2 eetlepels kristalsuiker toe.  Roer goed tot de suiker is opgelost.  Wanneer dit een beetje is afgekoeld voeg je 70 gr gedroogde cranberries toe, die je een 10 minuten laat staan.  Giet ze daarna af in een zeef.
Snij ondertussen 1 grote ajuin zeer fijn, als ook 3 teentjes knoflook.  Verhit 3 eetlepels olijfolie met look en chili in een anti aanbakpan (zorg dat je er een passend deksel bij hebt !).  Bak eerst de ajuin gedurende een paar minuten, voeg dan de knoflook toe en bak nog een minuutje.  Doe er dan de tuinbonen bij.  Roer alles goed door elkaar en zet van het vuur.
Klop in een grote kom 6 eieren tot een schuimig mengsel.  Voeg 1 eetlepel bloem, 1/2 koffielepel bakpoeder, de saffraanroom, een klein handvol fijn gehakte dille, een handvol fijn gehakte bieslook, een 10-tal fijn gehakte muntblaadjes, een snuifje zout (eventueel fleur de sel als je dat hebt) en een beetje peper toe.  Roer alles goed door elkaar en voeg dan de tuinbonen / ajuin toe en de cranberries.  Roer nog even goed door elkaar.
Zet de eerder gebruikte pan al even op het vuur.  Doe er 3 eetlepels olijfolie met look en chili in en als deze heet is giet je het mengsel erbij.  Zet een deksel op de pan en zet deze in een op 175 ° voorverwarmde oven (geen hetelucht) gedurende 15 minuten.  Neem dan het deksel van de pan en laat nog ongeveer 10 à 15 minuten in de oven staan.  Hou dit een beetje in 't oog, de tijd hangt af van je oven.  De eieren moeten nog een beetje vochtig zijn.

Ik dacht dat ik nog een restje ging hebben voor de lunch morgen, maar dat bleek een inschattingsfout.  Alles, tot het laatste kruimeltje, ging vlotjes binnen.

Wat heb je dus nodig :

  • 4 eetlepels volle room
  • 1 capsule saffraanpoeder
  • 300 gr tuinbonen
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 70 gr gedroogde cranberries
  • 1 grote ajuin
  • 3 teentjes knoflook
  • 6 eetlepels olijfolie met look en chili
  • 6 eieren
  • 1 eetlepel bloem
  • 1/2 koffielepel bakpoeder
  • handvol verse dille
  • handvol verse bieslook
  • 10-tal muntblaadjes
  • zout (fleur de sel)
  • peper
SMAKELIJK :-) !

Enne, als je 't zelf maakt graag even een seintje of je 't lekker vond

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen