zaterdag 15 november 2014

linzenpaté

Lunch, ik heb het er soms moeilijk mee om te beslissen wat ik als lunch zal eten.  Begrijp me niet verkeerd, ik eet graag eens een boterham (of zelfs een "zondig" broodje) maar op den duur begint dat toch ook te vervelen.  Ik ben daarom steeds op zoek naar lekkere lunch recepten.  En nu heb ik er zo eentje gevonden, in Puur Eten van Pascale Naessens : een lekkere, gezonde linzenpaté


Spoel hiervoor 400 gr linzen uit blik goed in water en laat ze uitlekken.  Snij 2 à 3 wortelen, 1/3 courgette, 1 ajuin en 3 teentjes knoflook in fijne blokjes.
Bak de ajuin en knoflook even in wat oosterse wokolie en voeg dan de wortelen en courgette toe.  Kruid met 2 koffielepels shichimi togarashi.  Geen paniek, dit klinkt raar en onbekend maar deze Japanse kruidenmengeling (szechuanpeper, sesamzaad, zwarte peper, nigellazaad, citroenschilgranulaat, gember, paprika, venkelzaad en cayennepeper) vindt je gewoon bij Albert Heyn.  Het is een pittige kruidenmengeling met een zalige geur !
Laat dit alles gedurende een 5 minuten bakken en roer regelmatig even om.  Na die 5 minuten voeg je een beetje water toe en de linzen.  Zet het vuur zeer laag, zet een deksel op de pan en laat dit nog een 10 minuten sudderen.
Laat dit alles afkoelen en voeg dan 4 geklutste eieren toe.  Voeg deze zeker niet toe als de groenten nog warm zijn want dan gaan de eieren direct stollen.  Voeg ook 2 x een handvol cashewnoten toe (deze snij je naar keuze eerst even kleiner maar hoeft niet).
Meng alles goed door elkaar en giet dit in een met bakpapier beklede cakevorm.
Zet de vorm dan gedurende een 30 à 35 minuten in de oven op 180 °.  Ik heb hier ook de test gedaan zoals met een cake, ik stak na 30 minuten een mes in de linzenpaté maar dit kwam er nog redelijk vochtig uit.  Daarom besloot ik om nog 5 minuten langer te bakken en toen was het ok.  Dit hangt natuurlijk af van je oven.

Dit is een zeer voedzame lunch.  Ik had 4 plakjes van ongeveer 1,5 cm 's morgens (in halfslapende toestand) afgesneden om mee naar het werk te nemen.  's Middags vroeg ik me af of ik wel genoeg zou hebben.  Dat bleek zeker het geval te zijn, ik was verzadigd en bleef dit gevoel de ganse namiddag houden.

Zoek je dus eens iets anders voor de lunch, probeer dit dan zeker !

Heb je geen zin om die kruidenmengeling te kopen, kan je natuurlijk ook gewoon kruiden met peper en zout zoals in het boek, maar eerlijk ? Ik zou de kruiden gaan halen, het is de moeite waard.  In het originele recept worden ook champignons ipv courgette gebruikt maar ik vind champignons niet lekker vandaar de wijziging.

Wat heb je dus nodig :

  • 400 gr linzen
  • 2 à 3 wortelen
  • 1/3 courgette
  • 1 ajuin
  • 3 teentjes knoflook
  • oosterse wokolie
  • 2 koffielepels shichimi togarashi
  • 4 eieren
  • 2 x een handvol cashewnoten
SMAKELIJK :-) !

Enne, als je 't zelf maakt graag even een seintje of je 't lekker vond

3 opmerkingen:

  1. Lijkt me een erg lekker recept, Peggy! Ik zag dit weekend dat ik nog een blik linzen in de kelder heb (die was ik aan het opruimen) maar tegenwoordig heb ik meestal gedroogde linzen. Dit lijkt me een prima idee om het blik voor te gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mmmmmmmmmmm, lekker!
    Ik gebruikte wel geen linzen uit blik, maar nam 100 gr. gedroogde linzen die ik eerst een 10 tal minuutjes opkookte in groentenbouillon.
    Als kruiden gebruikte ik wat Himalaya zout, peper, paprikapoeder en gedroogde tijm. En 3 eitjes i.p.v. 4: het 4de eitje lag nog in de winkel ;)
    Persoonlijk lust ik de linzenpaté het liefst al die lauwwarm is.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vandaag gemaakt en erg lekker! Volgende keer druk ik het beslag wel wat aan voor het bakken, denk dat ie dan wat compacter is en beter snijdt, nu viel ie een beetje uit elkaar. Maar heel lekkere smaak, wij aten er een salade met yoghurt dressing bij.

    BeantwoordenVerwijderen