zaterdag 28 maart 2015

quinoa met courgette, groene paprika en erwtjes met een rucola - veldsla sausje


Ja, amai, een hele mond vol dit gerecht maar dit is nu éénmaal wat er allemaal in verwerkt is en ik wist echt geen deftige korte naam te bedenken voor dit ietwat zelf bedachte recept (wel lichtjes gebaseerd op een hapje dat ik ooit maakte).  Het is natuurlijk vegetarisch want we blijven ons best doen tijdens de Dagen Zonder Vlees.

Ik maakte dit gisteren klaar toen er een vriendin kwam eten, dus het is een iets grotere portie dan normaal.  Het is zelfs zeker voldoende voor 4 personen, ik was iets te ijverig geweest in hoeveelheden (ogen groter dan de buik, of zoiets ?).

De volgende keer ga ik misschien wel gele paprika ipv groene paprika gebruiken.  Deze heeft toch een iets minder bittere, scherpe smaak, die af en toe wel doorkwam in het gerecht.  Maar als dit je niet stoort, gebruik dan gerust groene paprika want dat is zeker ook lekker.

BEREIDING :

Snij hiervoor eerst alle groenten : 1 courgette in blokjes en 2 groene paprika's in korte reepjes.  Snij ook 1 witte ajuin en 3 teentjes knoflook zeer fijn.
Bak de ajuin en knoflook even in een beetje sesamolie.  Voeg er dan de courgette en groene paprika aan toe en kruid met 1 afgestreken eetlepel baharat (kruiden te verkrijgen bij Albert Heyn).  Laat op een middelmatig vuur gedurende een 10 minuutjes beetgaar worden.
Ondertussen spoel je de quinoa.  Ik gebruikte een mengeling van witte en rode quinoa.  Ik nam 175 gr quinoa, verhouding 30 % witte en 70 % rode maar dat kies je zelf natuurlijk.  Deze kook je dan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Je kan dan de saus maken door een 100 gr veldsla samen met 2 x een goed handvol rucola en 10 eetlepels olijfolie te mixen.  Doe er ook nog een scheutje room door tot je een gladde, iets dikkere maar toch nog goed vloeibare saus bekomt.
Doe de saus dan samen met 1 blik - 320 gr erwtjes bij de courgette en paprika.  Laat alles even goed verwarmen voor het serveren.

Wat heb je dus nodig :

 • 1 courgette
 • 2 groene paprika's
 • 1 witte ajuin
 • 3 teentjes knoflook
 • scheutje sesamolie
 • 1 eetlepel baharat kruiden
 • 175 gr quinoa (wit of rood of mengeling)
 • 100 gr veldsla
 • 2 x goed handvol rucola
 • 10 eetlepels olijfolie
 • scheutje room
 • 1 blik - 320 gr erwtjes
SMAKELIJK :-) !

3 opmerkingen:

 1. Dit recept is me zo op het lijf, of op de smaakpapillen, geschreven:-) Die baharat kruiden intrigeren me wel. Kende ik nog niet. Lijkt me vergelijkbaar met ras el hanout?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Baharat is eigenlijk een combinatie van paprika, korianderzaad, zwarte peper, kaneel, komijnzaad, kardemom, ui, knoflook, nootmuskaat, kruidnagels en cayennepeper. Het is licht pittig met een zalige geur ! Ik heb dit dus gevonden bij Albert Heyn. Ze hebben daar een gamma "original spices" van Jonnie Boer, allemaal om te lekkerder. En alleen al voor de leuke potjes en om af en toe aan te ruiken zou je ze kopen ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Thx voor de tip! Ik ga er zeker naar op zoek in de plaatselijke AH in Roeselare!

  BeantwoordenVerwijderen