vrijdag 27 maart 2015

Yummie appeltaart


Appeltaart mag je toch wel op mijn lijst van favoriete taarten zetten.  Warm of koud, met of zonder een bolletje vanille ijs, appeltaart smaakt altijd.  Toen ik dus een tijdje geleden Jeroen Meus in Dagelijkse Kost een super lekker uitziende appeltaart zag maken, wist ik het direct : die ga ik ook eens maken !

Voor de gezondheidsfreak onder ons, het is dus een taart naar een recept van Jeroen Meus, dus stop hier maar met lezen ;-).  Het is een bommetje, zeker niet suikervrij, glutenvrij en weet-ik-wat-nog-allemaal vrij.  Wat is ze dan wel ? Super lekker en een absolute aanrader !
 
Voor ik het vergeet, je hebt hiervoor wel een keukenmachine met K-hulpstuk nodig.  Als je dat in huis hebt, kan niets je nog tegenhouden om je ook eens te laten gaan met deze taart !

BEREIDING :

Om te beginnen laat je 120 gr roomboter op kamertemperatuur komen.
Strijk een taartvorm in met wat extra boter en bepoeder met een dun laagje bloem.  Mijn taartvorm heeft een doorsnede van zo'n 29 cm en dat was eigenlijk ideaal.
Leg 2 vellen bladerdeeg (230 gr / stuk) op elkaar en vorm er een bol mee.  Rol daarna met een deegrol terug uit tot een dikke ronde lap deeg, die groot genoeg is om je taartvorm mee te vullen.
Leg het deeg in de taartvorm, druk het goed aan en druk eventueel overhangende randen naar binnen toe.
Kluts 2 eieren door 1 dl melk.
Doe dan de 120 gr roomboter (op kamertemperatuur) in de mengkom van je keukenmachine, samen met 100 gr kristalsuiker.  Laat de machine rustig de boter en de suiker mengen.  Gebruik hiervoor dus het K-hulpstuk zoals eerder vermeld.
Giet dan al ongeveer 1/3de van het melk / ei mengsel bij de boter en de suiker en laat rustig verder mengen.
Meng 140 gr patisseriebloem met 200 gr amandelpoeder en schep dit lepel per lepel bij het mengsel in de mengkom van de keukenmachine.  Ondertussen laat je alles rustig draaien.
Tussendoor giet je ook de rest van het melk / ei mengsel erbij.
Doe er dan een scheutje vanille extract en een snuifje kaneelpoeder bij.  Ik hou wel van de smaak van kaneel dus ik ben niet te zuinig geweest maar dat is naar eigen smaak natuurlijk.
Tenslotte strooi je 150 gr rozijnen bij het beslag en laat je nog even rustig mengen.
Verwarm de oven voor op 180 ° (geen hete lucht).
Schep het beslag op de bladerdeegbodem en strijk glad.
Snij 2 ongeschilde appels in niet te kleine blokjes (ik heb Jonagold gebruikt).
Doe de stukjes appel samen met 100 gr amandelschilfers in een kom en schenk er een scheut Amaretto over.  Ik heb dit niet afgewogen, tenslotte gaan we toch niet muggenziften over een beetje Amaretto ;-) ? Het is de bedoeling dat de appel en amandelschilfers een kwartiertje marineren in de Amaretto.  Tussendoor roer je alles wel even voorzichtig door elkaar zodat alles zeker even in de alcohol heeft gelegen.
Neem ondertussen een platte schaal en strooi hierin 100 gr suiker.  Schep de gemarineerde appel / amandelschilfers hier door zodat er een dun laagje suiker aan kleeft.  Let op, laat ze even uitlekken, de Amaretto wordt hier niet verder gebruikt !
Verdeel dit over het beslag en druk de appelblokjes even aan, zodat ze wat vastkleven aan het beslag.
Bak de appeltaart dan gedurende 90 minuten op 180 °.

Deze hoeveelheden zijn volgens het recept voor 4 personen maar dat moeten dan toch wel serieus grote eters zijn ! Wij hebben hier met 2 al 3 dagen van kunnen genieten én de buurman en buurvrouw hebben ook een dag meegenoten.

Geef deze taart niet als dessert na een meergangen maaltijd want daarvoor is ze te zwaar.  Ze is wel heerlijk als bv vieruurtje, of als snoepertje 's avonds in de zetel ;-).

Wat heb je dus nodig :

 • 120 gr roomboter (en extra om de taartvorm in te strijken)
 • 2 vellen bladerdeeg (elk 230 gr)
 • 2 eieren
 • 1 dl melk
 • 2 x 100 gr kristalsuiker
 • 140 gr patisseriebloem (en een beetje extra om de taartvorm in te strijken)
 • 200 gr amandelpoeder
 • scheutje vanille extract
 • snuifje kaneelpoeder
 • 150 gr rozijnen
 • 2 appels (bv Jonagold)
 • 100 gr amandelschilfers
 • scheut Amaretto
SMAKELIJK :-) !

2 opmerkingen: