donderdag 23 april 2015

kookworkshop, thema "wit / zwart"

Ik heb voor de eerste keer een kookworkshop gevolgd ! Jawel, ik die zoveel over koken en eten blog, had dit nog nooit gedaan.  Een regelrecht gat in mijn kookcultuur, ik weet het, ik weet het !

Gelukkig werd dit gat nu vakkundig weggewerkt in de Nylonfabrik, een prachtige zaak gevestigd in een oude fabriek.  Twee toffe dames, Veerle & Veerle, besloten een tijdje terug om hier kookworkshops te geven.  En niet zomaar kookworkshops, nee het zullen er steeds zijn met een kleurenthema.  Ik vind dit een boeiend uitgangspunt, en toch ook wel een stevige uitdaging om een hele menu samen te stellen, beperkt door kleur.

Voor de eerste kookworkshop kozen ze voor "wit / zwart".  De gerechten mochten dus enkel zwarte en witte ingrediënten bevatten, de tafel mocht enkel in zwart en wit aangekleed worden.  Op voorhand had ik al wat zitten gokken naar de ingrediënten maar ik vond het toch niet zo simpel om een hele menu samen te stellen.  Wat met al dat groen in de keuken, van kruiden, groenten, ... ? Was er echt voldoende keuze voor een gevarieerde menu ? Zou er nergens worden afgeweken in de recepten van het strakke wit en zwart ?

Nieuwsgierig vertrok ik dus naar de Nylonfabrik, waar ik al onmiddellijk aangenaam verrast werd door het zicht van buitenaf.  Een mooie, open ruimte, strak en minimalistisch met grote ramen, met daarin een keuken zoals in mijn dromen en een schitterend gedekte tafel met oa mooi servies van Fou de Feu.


De ontvangst door de gastvrouwen was zeer hartelijk en ik voelde mij direct op mijn gemak.  Voor mij toch wel een prestatie, want steek mij alleen in een groep vreemde mensen en meestal heb ik dan wel wat tijd nodig om mij op mijn gemak te voelen, duurt het wel even voor de groep iets meer van mij weet.  Nu niet, nu was ik gewoon onmiddellijk "de blogster", één van die rare wezens die altijd overal foto's van nemen ;-).

De keuken zelf was ook mooi aangekleed in zwart en wit, witte (speciaal uitgezochte) eieren in een zwarte schaal, een witte pastinaak bij een zwarte aubergine, ... Alles klopte.

Al van bij het aperitief, was aan het kleurthema gedacht.  Een gin-tonic helemaal in wit en zwart, speciaal gemixt door de man des huizes die ook even mocht meespelen ;-).  En zeg nu zelf, ziet hij er niet lekker uit (het drankje hé ;-))?


Er werd ook al een beetje een bodempje gelegd om de drank wat op te vangen (en al die vrouwen toch nog een klein, klein beetje rustig te houden), in wit en zwart natuurlijk ! 


En toen was het tijd voor het echte werk.  Iedereen koos een hapje uit en ging aan de slag met duidelijke recepten, leuk gepresenteerd op een houten klembord (dat misschien eigenlijk feitelijk wel zwart had moeten geschilderd zijn, maar we gaan niet muggenziften ;-)) en netjes in de juiste hoeveelheden klaar staande ingrediënten.De tafel kwam stilletjes aan tot leven, steeds meer heerlijke dingen kwamen er op te staan.  Auberginerolletjes met geitenkaas, peer & gorgonzolahapje, krabslaatje met appel, zwarte olijventapenade en feta/chili/lemon dip (je stond er lichtjes van in brand, maar zalig lekker !) en zeer smakelijke stukjes brood.   Tot aan de boter bleef het thema behouden, door er chia zaadjes aan toe te voegen !

De sfeer zat er direct goed in, vooral toen de wijn werd bovengehaald ;-).  Zelfs daar werd het thema doorgetrokken, en er werd zelfs nog een zeer originele toets aan toegevoegd.  De flessen waren zwart met witte tekst, en niet zomaar tekst.  De flessen zelf waren de ideale geschenkverpakking.  Je kon aanduiden voor welke gelegenheid, van wie, voor wie, ... echt goed gevonden !Ondertussen waren we al terug ijverig aan het werk in de keuken, waar nog 2 gangen te bereiden waren.  Een zeer lekkere bloemkoolsoep met stukjes geroosterde bloemkool ...en zwarte quinoa met zwarte olijvenpesto, victoriabaars en pastinaak.Allemaal gerechten om duimen en vingers bij af te likken ! 

Tot slot kwam er een dessert naar mijn hart, eentje dat ik nog niet zo lang geleden zelf ook had gemaakt, de chocoladefudgetaart van Ottolenghi ! Deze was natuurlijk wel al op voorhand gemaakt.  Tja, laat ons realistisch blijven, hoe goed we ook allemaal bezig waren, deze maak je niet in 1, 2, 3 ! 


En alsof dit nog niet genoeg was (de calorieën hielden nu al een massabijeenkomst in mijn lijf), was er nog een extra dessert, een wit dessert, een kaastaart.


Zo'n etentje kan je natuurlijk enkel afsluiten met een koffie of thee, mét nog wat zoetigheden ;-).


Maar toen, oh oh, even stilte, verbazing, verwarring, shock alom ... Wat was dit ... 

Een melkkannetje in ... ROOS ! 


Maar kom, we gaan dit door de vingers zien.  De avond was super geslaagd, ik heb leuke mensen leren kennen, ik heb wat bijgeleerd (soep met melk, lekker mmm, quinoa bestaat ook in zwart, ...) en ik heb wat ideetjes opgedaan om een tafel sfeervol te dekken (2 dagen later stonden mijn goedkope kandelaars al mooi zwart geverfd te pronken op mijn tafel :-)).

Eén ding weet ik zeker, bij de volgende kookworkshop ben ik zeker terug aanwezig ! Ik ben nu al benieuwd naar het kleurenthema.

2 opmerkingen:

  1. Het ziet er geweldig uit!! En inspirerend allemaal. Dat is een echte traktatie aan jezelf :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, je hebt meer dan gelijk om je op deze manier te laten verwennen. Alles waar een kookfan maar kan van dromen. Lekker eten dat er bovendien ook goed uitziet.

    BeantwoordenVerwijderen