donderdag 25 juni 2015

filet pur met gebakken rode biet en pijnboompitten


Afgelopen zaterdag was Stefan bij een ex-collega langsgeweest.  Ik zie hem daar eigenlijk wel altijd graag naartoe gaan, hij brengt hij dan altijd wat lekkers mee.  Sowieso komt hij altijd al terug met lekkere verse eitjes, van kippen die een heus domein hebben waar ze vrij kunnen rondscharrelen en die verzorgd worden alsof ze van goud waren.  Dat dat super lekkere eitjes zijn, dat hoef ik eigenlijk niet te zeggen zeker ? Zondag zat ondergetekende dus al aan het ontbijt te genieten van een zacht gekookt eitje, met een schitterende gele dooier.  Mmmmm, en daar dan een klein beetje grof zeezout op, en doppen met geroosterd brood ... :-).

Nu had hij deze keer niet enkel eitjes bij maar ook 2 schitterende rode bieten.  Ik vind dat echt een toffe groente, lekker, mooi van kleur én fotogeniek.  Wat moet een hobbykok / hobbyfotograaf / blogger nog meer hebben ;-) ?

Omdat het gisteren de eerste dag was van mijn iets gezondere leven, besloot ik om eens te gaan piepen in de boeken van Pascale Naessens.  En ja, in Puur Eten vond ik een recept.  Er stond onderaan bij het recept "dit moet je klaarmaken om te beseffen hoe lekker het is" dus heb ik maar geluisterd en het klaargemaakt.  En inderdaad, dit is ongelooflijk lekker.  De rode biet is zo lichtjes krokant, de combinatie met pijnboompitten en balsamico is gewoon yummie.  Het is ook helemaal niet moeilijk om klaar te maken, dit kan iedereen.

In het originele recept wordt er carpaccio van hert bijgegeven maar dit heb ik wel vervangen door een filet pur.


BEREIDING (voor 2 pers) :

Laat de filet pur marineren, gedurende een dik uur, in wat olijfolie met een grof gesneden ajuin en 2 teentjes look erbij.  Bak deze daarna in een grillpan.
Snij 2 grote rode bieten met een mandoline in fijne schijfjes.
Bak 125 gr pijnboompitten in een anti aanbakpan tot ze lichtjes kleuren.  Haal ze uit de pan.
Doe in dezelfde pan een flinke scheut olijfolie, om daar de schijfjes rode biet in te bakken.  Leg steeds zoveel mogelijk schijfjes naast elkaar in de pan en laat ze bakken gedurende een paar minuten.    Zet het vuur niet te hoog, en blijf erbij.  Draai ze ook even om zodat ze langs beide kanten gaar worden.  Je zal zien dat de randjes lichtjes opkrullen en kleuren.  Je gaat niet alle schijfjes in 1 keer kunnen bakken.  Haal de gare er telkens uit en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Wanneer alle schijfjes gebakken zijn, giet je de olijfolie uit de pan en zet ze terug op het vuur.  Leg er alle plakjes opnieuw in, maar duw ze samen, zodat ze een ietwat grillige vorm krijgen.  Dit gaat het gemakkelijkst met een vleestang.  Laat ze zo nog een minuutje bakken.  Kruid ze met wat peper en een beetje fleur de sel.
Leg de filet pur op een bord, leg er de schijfjes rode biet op en strooi er pijnboompitten bij.  Werk tenslotte het gerecht verder af met wat balsamicocrème (of azijn).

Wat heb je dus nodig :

 • 2 filet pur
 • 2 grote rode bieten
 • 125 gr pijnboompitten
 • olijfolie
 • peper
 • fleur de sel
 • balsamicocrème (of azijn)

SMAKELIJK :-) !

4 opmerkingen:

 1. Mmmm, koken en fotograferen van een hogere orde :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi naar voren gebracht !! succes
  Carlito

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw, wat een ge-wel-dige foto Peggy!! & ik vind het geweldig hoe fancy het gerechtje eruit ziet terwijl het zo simpel is om te maken. love it :)

  BeantwoordenVerwijderen