dinsdag 16 juni 2015

spaghetti bolognese


I'm back ! De laatste 2,3 weken is het hier zéér rustig geweest.  't Is te zeggen, op de blog is het zéér rustig geweest.  Ik kookte en bakte nog wel maar ik kreeg geen letter op papier.  Een writer's block, het overkomt de beste.  Dus waarom zou het mij dan eens niet overkomen !? Ik zat maar wat te staren naar dat scherm, me afvragend wat ik toch kon typen.   Tja, ik had telkens enkel het recept kunnen geven natuurlijk, maar ik vind het wel leuk om ook zo eerst een beetje te babbelen.  En daar zat het probleem, ik had mijn vermogen om te babbelen verloren ! Ik kreeg al schrik dat de vele uren alleen thuis zitten mijn "babbeltalenten" hadden aangetast ;-).  Het is nu niet dat ik van de ganse dag niet babbel, maar als dat alleen tegen een kat is, tja ...

Er waren ook net iets te veel afwijzingen op jobgebied de laatste weken, die mijn zelfvertrouwen weer even de dieperik instuurden (voor zover dat ooit al échte hoogtes gekend heeft).  Hierdoor kreeg ik het dan weer wat moeilijk om positief te blijven, wat dan ook weer effect had op dat babbelen.

Ik heb mezelf echter even streng toegesproken, gezegd dat het al die bedrijven hun verlies is en niet het mijne, gezegd dat die mens-kat babbels super leuk zijn (ook al zijn ze meestal ietwat eenzijdig), en vooral gezegd dat ik nog veel te veel lekkere recepten en mooie foto's te delen heb met jullie.  Wow, dat laatste was even een piek in mijn zelfvertrouwen ;-) !

Ik vlieg er dus terug in, vol goede moed, er helemaal klaar voor om van mijn blog een super blog te maken waar jullie graag eens komen piepen.

Om de shock in vergelijking met de vorige weken niet te groot te maken, vlieg ik er wel maar met een "simpel" recept in.  Mijn versie van spaghetti bolognese, een samenraapsel van ideetjes vanuit andere recepten, met wat eigen toevoegingen.  Ik zeg het wel al op voorhand, als een echte Italiaan dit recept leest, denk ik dat die een beetje een attaque gaat krijgen.  Niet alles verloopt volgens de regels van de kunst en ik mix mijn saus dan ook nog ...  Ja, inderdaad ik mix mijn saus, dat heb je goed gelezen ! Net als bij soep (zie mijn 10 food confessions) wil ik mijn bolognese saus "brokken vrij".   Het grote voordeel hieraan is wel dat je minder tijd en precisie in het snijden van de groenten moet steken, dus zo slecht is mijn "afwijking" nog niet ;-).


BEREIDING (voor 5 x 2 pers) :

Begin met alle groenten in stukken te snijden.  Zoals eerder gezegd ik mix deze saus dus precisiewerk is niet vereist, het mogen wat grotere stukken zijn.  Ik gebruik 2 grote witte ajuinen, 6 teentjes knoflook, 2 wit van prei, 8 dikke wortelen, 1 courgette, 1 aubergine, 4 paprika's (geel, rood, groen, oranje) en 250 gr witte champignons.
Om deze saus te maken gebruik ik altijd mijn Le Creuset maar je kan dit natuurlijk ook in een gewone grote pot klaarmaken.  Wat ik niet wil zien, is een snelkookpot ! Geef deze saus tijd, tijd om alle smaken goed te laten doordringen.  Dan wordt ze nog veel lekkerder !
Doe een scheutje olijfolie, gemengd met een klontje roomboter in de pot.  Doe hierbij de 2 ajuinen en 6 teentjes knoflook.  Laat 1 à 2 minuten bakken, tot ze lichtjes gekleurd zijn.  Let op, zet het vuur niet te hoog.
Kruid met 1,5 koffielepel gerookt paprikapoeder (meng dit even goed door de ajuin / knoflook).
Snij ondertussen een 70 à 75 gr sneetjes prosciutto in kleinere stukjes.  Voeg deze bij de ajuinen / knoflook en laat nog een paar minuten bakken.
Giet er een goed gevuld wijnglas rode wijn bij.  Ik weeg dit niet af, het is echt geen drama als je wijnglas wat groter is en je iets meer wijn gebruikt ;-).   Zet het vuur iets hoger en laat de alcohol lichtjes verdampen.
Voeg dan de prei, wortelen, courgette, aubergine, paprika's en champignons toe.  Kruid met flink wat Italiaanse kruiden en een snuifje zout en voeg er 4 laurierblaadjes aan toe.
Dek de pot af, zet het vuur tamelijk laag en laat de groenten gedurende 2 à 2,5 uur pruttelen.
Daarna doe je 3 koffielepels kappertjes bij de groenten, samen met 800 gr gepelde tomaten en 1 blikje tomatenpuree - 70 gr.  Meng alles goed door elkaar en laat nog een half uurtje pruttelen.
Ondertussen bak je een 650 gr gehakt tot het rul is.
Haal de laurierblaadjes uit de saus en mix ze.  Voeg daarna het gehakt toe, een dik handvol fijngesneden bladpeterselie en wat gescheurde blaadjes verse basilicum.
Proef of de saus pittig genoeg is en voeg eventueel nog wat gerookt paprikapoeder en / of peper toe.

Met deze hoeveelheden heb je voldoende saus om er met 2 personen 5 keer van te eten (of 4 keer als je een echte sausmaniak bent).  Ik vries de saus in in aparte potjes en zo kan je weer even verder en heb je iets in de diepvries voor als het snel moet gaan !

Wat heb je dus nodig :

 • 2 grote witte ajuinen
 • 6 teentjes knoflook
 • 2 wit van prei
 • 8 dikke wortelen
 • 1 courgette
 • 1 aubergine
 • 4 paprika's (geel, rood, groen en oranje)
 • 250 gr witte champignons
 • olijfolie
 • roomboter
 • 1,5 koffielepel gerookt paprikapoeder
 • 70 à 75 gr sneetjes prosciutto
 • 1 wijnglas rode wijn
 • Italiaanse kruiden
 • zout
 • 4 laurierblaadjes
 • 3 koffielepels kappertjes
 • 800 gr gepelde tomaten
 • 1 blikje tomatenpuree - 70 gr
 • 650 gr gehakt
 • dik handvol bladpeterselie
 • enkele blaadjes basilicum 
 • peper

SMAKELIJK :-) !

9 opmerkingen:

 1. hoi peggy, leuk dat je terug bent en eerlijk...helemaal niet zo erg als er eens even een dipje is
  heeft iedereen wel eens
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, iedereen zal dat wel eens hebben. Zolang we er maar terug uit geraken, dat is het belangrijkste :-) !

   Verwijderen
 2. Hé, ik miste je al, maar ik moet zelf niet veel zeggen want ik blog soms ook wéken aan een stuk niet. Soms heb ik gewoon geen tijd, geen zin, geen inspiratie...
  Ik wist helemaal niet dat je weer werkzoekende bent, ik wens je in ieder geval veel succes met je zoektocht. Kan je niet aan de slag als fotograaf? Ik vind je foto's altijd zoooo goed.
  Ik maak in ieder geval spaghetti vanavond, want die foto's doen me watertanden :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, lief dat je me miste :-) !
   Tja, "dankzij" 3 van de meest achterbakse collega's ooit ben ik mijn job kwijtgeraakt in januari. Nu het was absoluut geen droomjob hoor, dus dat is niet zo erg. Nu dus alleen alweer maanden op zoek naar een goede job, en op 43 liggen die zéér dun bezaaid helaas.
   Dank je wel voor het compliment maar ik denk dat ik om echt als fotograaf aan de slag te gaan nog veel te veel technische kennis mis. Bij mij is 't op gevoel hé dat fotograferen maar vraag mij geen technische details. Och ja, er komt wel iets.
   En heeft de spaghetti gesmaakt ?

   Verwijderen
  2. Oh, wat naar dat je op zo'n manier je job bent kwijtgeraakt... Ik heb jammer genoeg in het verleden ook ervaring gehad met achterbakse en daarenboven ook nog compleet incompetente collega's, dus ik weet maar al te goed hoe erg dat is.
   Ik lees hier dus net dat jij 43 bent, net zoals ik... Ik ben op dit moment niet werkzoekend, maar ik vind het heel erg te horen op je op onze leeftijd zo moeilijk aan een job geraakt. We zijn in de fleur van ons leven en hebben veel ervaring te bieden. Erg toch dat je dan zo weinig kansen krijgt!
   En ja hoor, de spaghetti was lekker!

   Verwijderen
 3. Fijn om weer van je te lezen (en te zien)!
  En heerlijk, zo'n recept dat het resultaat is van jaren eigen werk. Pragmatisch en naar eigen smaak.
  Ik ga het ook maken.
  En een dip is menselijk, tenminste... ik heb laatst overwogen om te stoppen. Maar ik wil ook nog zoveel laten zien.
  Dus: "Keep up the good work!".

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Och, stoppen ... hoeveel keer dat al door mijn hoofd heeft gespookt ! Maar ik zou het eerlijk gezegd al missen, ook al zijn er al eens dipjes. We zullen elkaar blijven motiveren hé :-).

   Verwijderen