dinsdag 19 januari 2016

pasta met spruitjes en coppa


Spruitjes, ik denk dat het zo ongeveer een 30-tal jaren geleden was dat ik ze nog gegeten had.  Geen moment heb ik ze gemist in die periode.  Spruitjes stonden synoniem voor plat gekookte groenten met een vies kleurtje.  Geen haar op mijn hoofd dat er aan dacht om deze klaar te maken.

Tot ik in "Fast, Fresh & Simple" van Donna Hay een mooie foto zag van een ongelooflijk smakelijk uitziend gerecht ... met spruitjes ! Het feit dat er dan ook nog bij stond dat je met dit gerecht élke spruitjeshater om krijgt gaf de doorslag.  Ik ging er voor gaan, ik ging spruitjes klaarmaken !

Er was natuurlijk enige ongerustheid, wat als het niet zou lukken, wat als we het niet zouden lusten ? Het brood en de pot choco stonden al klaar, in geval van nood ;-).

Deze ongerustheid bleek echter totaal ongegrond.  Wat een lekker gerecht ! En die spruitjes, die zijn helemaal niet vies of platgekookt, die hebben een mooi groen kleurtje en een smakelijke, nog ietwat krokante beet.

Ja, ik kan wel zeggen dat ik toch ietwat fan van spruitjes ben geworden ! Stom eigenlijk hé, dat het zoveel jaren moet duren om dat te ontdekken ?

Dus, denk jij ook dat je spruitjes niet lekker kan klaarmaken, probeer dit dan eens.  Je zal jezelf ongelijk moeten geven;-) !

Het originele recept is met pancetta in plaats van coppa maar omdat iemand blijkbaar zijn goede bril niet op had bij het boodschappen doen, is het nu dus coppa geworden.  Vind je dus geen coppa in de supermarkt, geen nood, neem dan pancetta.


BEREIDING (voor 2 pers) :

Maak een 350 gr spruitjes schoon.  Verwijder de buitenste blaadjes, snij het onderste stukje een beetje weg en verdeel ze in 4.
Bak 100 gr coppa in een anti aanbakpan tot hij lichtjes kleurt.  Leg opzij op wat keukenpapier.
Kook 250 à 275 gr250 à 275 gr pasta pasta (ik nam bonetti maar je kan eender welke kleinere ietwat gekrulde pasta soort nemen) volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Doe in dezelfde pan als waarin je de coppa bakte, een klontje roomboter.  Bak hierin gedurende ongeveer 1 minuut 2 fijn gesneden teentjes knoflook, samen met 2 à 3 koffielepels dragon kruiden.
Voeg dan de spruitjes toe en bak een 4 minuten terwijl je regelmatig alles even omroert.
Doe er tenslotte 200 ml volle room bij, samen met het sap van 1/2 citroen en de pasta.
Meng goed door elkaar en laat kort bakken.
Ondertussen verkruimel je de gebakken coppa.  Verdeel deze over de pasta.
Werk af met vers geraspte parmezaan.

Het resultaat is een lekker gerecht, zacht van smaak maar toch met voldoende smaak.  Het is zeer vullend dus het kan zijn dat je (net als wij) iets te veel hebt voor 2 personen met deze hoeveelheden.  Maar geen nood, het restje smaakt de dag nadien ook nog lekker ;-).

Wat heb je dus nodig :

 • 350 gr spruitjes
 • 100 gr coppa (of pancetta)
 • 250 à 275 gr pasta (bv bonetti)
 • roomboter
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 à 3 koffielepels dragon
 • 200 ml volle room
 • sap van 1/2 citroen
 • parmezaan

SMAKELIJK :-) !

3 opmerkingen:

 1. Oh Peggy, dat ziet er echt zalig uit! Ik heb net gisteren ook een pastagerecht met spruitjes gemaakt, ook van Donna Hay, maar uit "The new easy" en met salie, look en hazelnoten. Ook erg lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, klinkt ook super ! Is dat een mooi boek ? Ja, waarschijnlijk wel, stomme vraag eigenlijk ;-).

   Verwijderen
 2. mmmmm, klinkt heel erg lekker! Zet ik volgende week op de weekmenu ;-)

  BeantwoordenVerwijderen