zaterdag 23 januari 2016

schuimomelet


Binnenkort beginnen ze weer, de Dagen Zonder Vlees.  

Dagen Zonder Vlees, dat betekent 40 dagen lang proberen om geen, of toch zo weinig mogelijk, vlees en vis te eten.

Vorig jaar hebben we voor de eerste keer meegedaan.  We zijn er toen niet in geslaagd om effectief 40 dagen lang geen vlees of vis te eten.  Dit jaar zou ik het toch graag eens halen.  Die zin in een boterham met prepar√© moet gewoon onderdrukt worden, dat lekker stukje kip moet maar wachten, die spaghetti saus moet het maar even stellen zonder gehakt, ...

We zijn dan misschien niet geslaagd vorig jaar (alhoewel we wel een mooie eindscore hadden), sindsdien eten we wel veel meer vegetarische gerechten.  Vegetarisch eten is immers lekker, zeer lekker ! Het is zo veel meer dan gewoon je stukje vlees of vis weglaten uit een gerecht.  Het is creatief koken, anders koken.  En met de hulp van oa de blog en boeken van Green Kitchen Stories en Ottolenghi is inspiratie vinden absoluut niet moeilijk.

De lunch levert eigenlijk nog de meeste moeilijkheden op.  Je kan tenslotte niet elke dag kaas op je boterham leggen om charcuterie te vermijden ! Je kan dat wel natuurlijk maar wat zou het saai worden ! 

Ik denk dat ik vaak voor soep ga kiezen, daar kan je tenslotte ook al zoveel kanten mee uit.  Maar ook eieren mogen niet ontbreken, vooral niet als je ze verwerkt tot een schuimomelet.  Een wat ? Een schuimomelet, een zalig lekkere omelet die een gewone omelet doet verbleken tot iets zeer ordinair.  Het recept komt van Donna Hay, een specialiste in het omvormen van gewone gerechten naar speciale gerechten.

Een schuimomelet is zeer luchtig van structuur, en dit vormt een super lekkere combinatie met een ietwat krokantere onderkant.  Hou je van een omelet, dan ga je dit zeker lusten.  Je zal zelfs de neiging hebben om nooit meer een gewone omelet te maken.  

Ja, het is iets meer werk dan een gewone omelet, maar het is het waard.  Dus, ga ervoor bij de volgende lunch zou ik zeggen !


BEREIDING (voor 1 omelet voor 1 pers) :

Splits de eiwitten en eidooiers van 3 eieren.
Klop de dooiers op met 3 eetlepels volle room, peper en een snuifje fleur de sel.
De eiwitten klop je op tot een luchtig schuim.
Spatel de opgeklopte eiwitten voorzichtig door het dooiermengsel.
Laat in een anti aanbakpan een beetje boter smelten op een middelhoog vuur.  Voeg het eimengsel toe en strijk dit glad zodat het mooi verdeeld is over de pan.
Laat gedurende een 3-tal minuten bakken.
Rasp er dan wat parmezaan over en laat nog een 3 minuten bakken.
Gedurende al deze tijd zet je het vuur niet hoger ! 

Wat heb je dus nodig :
  • 3 eieren
  • 3 eetlepels volle room
  • peper
  • fleur de sel
  • boter

SMAKELIJK :-) !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten