zondag 6 maart 2016

quinoa quiche met spinazie en ricotta


Deze week is "Mijn Pop-Up Restaurant" opnieuw begonnen.  Door de aanwezigheid van Sergio Herman als jurylid behoort dit programma tot één van mijn favorieten.  Ik bedoel maar, die mens zijn commentaren zijn toch zalig ? Twee keer per week is dit pure ontspanning voor mij.  Voor de kandidaten zal het iets minder ontspanning zijn, vermoed ik.

Langs de andere kant, het is niet het eerste seizoen dus je weet wat je te wachten staat wanneer je je inschrijft als kandidaat.

Zo is het al elk seizoen de gewoonte dat de kandidaten eerst in team moeten koken voor de jury, zodat deze kan zien wat voor vlees ze in de kuip hebben.  Nu, chapeau als je het aandurft om voor Sergio Herman te koken.  Ik zou dat gewoon niet durven en ik kook dan nog best goed (oeh, dat klinkt héél onbescheiden ...).  Als ik het dan toch ooit zou durven, dan zou ik zeker kiezen voor een gerecht waarvan ik het recept van A tot Z en terug ken, voor een gerecht dat ik al vele malen zou hebben gemaakt.

Eén van de kandidaten nu vond het echter blijkbaar nodig om eens iets nieuw uit te proberen, quiche van quinoa.  Moedig maar misschien toch ook niet zo bijster slim.  De commentaren waren niet echt lovend (om het nog zacht uit te drukken), haar recept bleek niet echt een topper.

Toch zette het mij aan om eens wat te zoeken op Google naar recepten voor quiche met quinoa, mijn nieuwsgierigheid naar deze combinatie was gewekt.  Ik vond al vrij snel een recept op Urban Superchefs, een Nederlandse website die recepten verzamelt van bloggers.  Of verzamelde moet ik eigenlijk zeggen, want blijkbaar is er sinds januari 2015 niets meer gepost.

In tegenstelling tot het gebruikte recept in "Mijn Pop-Up restaurant" bleek dit wel een succes.  De smaak zit zeer goed, de quiche is zeker niet droog (om één van de hierboven vermelde commentaren te gebruiken, hij zou niet al het water uit een zwembad opzuigen als je hem erin gooit ;-)), hij vergt zeer weinig voorbereiding en is dus snel klaar.  Ideaal voor als je weinig tijd en / of zin hebt om te koken maar toch iets lekker op tafel wil zetten.

En vegetarisch, dus uitstekend geschikt nu voor de Dagen Zonder Vlees !


BEREIDING (voor 1 quiche voor 3 à 4 pers) :

Kook 175 gr quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking.  
Ondertussen laat je ook 375 gr diepvriesspinazie ontdooien (ik gebruikte spinazie met room).
Meng de quinoa met de spinazie en laat wat afkoelen.
Snij 2 sjalotjes en 3 teentjes knoflook zeer fijn.
Meng 250 gr ricotta met 4 losgeklopte eieren, de knoflook en de sjalotjes, een snuifje fleur de sel, 2 koffielepels Dijon mosterd en 75 gr geraspte parmezaan.
Doe hier het afgekoelde quinoa - spinazie mengsel bij en meng goed.
Giet dit mengsel in een ingevette ronde taartvorm en bak 30 à 35 minuten in een voorverwarmde oven van 175 °. 

Je kan hier gerust 2 dagen van eten, bij het opwaren blijft de quiche goed en de smaak zit zelfs een dag later nog iets beter.

Wat heb je dus nodig :
 • 175 gr quinoa
 • 375 gr diepvriesspinazie (met room)
 • 2 sjalotjes
 • 3 teentjes knoflook
 • 250 gr ricotta
 • 4 eieren
 • snuifje fleur de sel
 • 2 koffielepels Dijon mosterd
 • 75 gr parmezaan

SMAKELIJK :-)

2 opmerkingen:

 1. Moeten behoorlijk lekkere geuren en smaken zijn die in je huis verblijven als ik dit bovenstaande recept lees. Wat een genot!
  Na wat rondstruinen op het web kwam ik een site tegen met uitgebreiden quinoa informatie. Het heet: http://www.quinoa-informatie.nl/
  Misschien leuk om eens te bekijken en te vermelden op jouw site. Bezoekers vinden dit, net als ik, misschien ook interessant.

  Vriendelijke groet,
  Laura

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Laura, bedankt voor de tip. Ik ga deze website zeker eens bekijken. Groetjes, Peggy

   Verwijderen