maandag 27 januari 2014

pastinaakpuree met crumble van prosciuttoHet hoeft niet altijd een ingewikkeld recept te zijn om lekker te zijn, dat bewijst deze puree wel !

BEREIDING (2 pers) :

Je snijdt hiervoor 3 à 4 pastinaak wortels in blokjes, die je gaar laat koken in melk.  Let op dat je niet te veel melk gebruikt zodat je niet het risico loopt dat ze overkookt.  Ik heb het nu zelf niet nagemeten, maar ik denk dat het een 100 ml zal geweest zijn.  Nu heb ik wel het voordeel van kookpotten waarbij je slechts een bodempje water (of andere vloeistof) moet gebruiken, als je het deksel op de pot zet.  Groenten worden in deze potten eerder gaar gestoomd, waardoor de smaak ook veel beter behouden blijft.  Een investering van enkele jaren geleden die zijn geld waard was ! Als de pastinaak gaar is, pureer je deze in de melk waarin ze gegaard zijn.  Als je veel melk gebruikt hebt, giet dan eerst wat af in een aparte beker en voeg later eventueel terug toe als je te weinig vloeistof blijkt te hebben.  Ik heb enkel nog een beetje peper toegevoegd maar de smaak was heerlijk.  Pastinaak smaakt zo lichtjes zoet, en de melk gaf precies nog wat extra zachte smaak.
De crumble is ook zeer eenvoudig te maken (ik las dit ooit ergens op een website).  Je legt 6 sneetjes prosciutto in een voorverwarmde oven van 175 °.  Laat ze een kwartier in de oven bakken zodat ze krokant worden.  Je kan ze op een rooster leggen maar dan druipt er vet in de oven wat voor rook zorgt.  Beter is dat je ze op een bakplaat bedekt met bakpapier legt.  Doe ze daarna in een kommetje en breek ze in kleine stukjes (gaat gemakkelijk met een vijzel).  Voeg een klein beetje panko toe en klaar ! Als je nu geen panko in huis hebt, zonder zal het ook wel lekker zijn.  Deze crumble geeft wat "beet" aan de puree en smaakt er heerlijk bij.

Wat heb je dus nodig :

  • 3 à 4 pastinaken
  • melk (ongeveer 100 ml)
  • peper
  • 6 sneetjes prosciutto
  • panko

SMAKELIJK :-) !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten