dinsdag 4 februari 2014

bananen - notenbroodJullie kennen dat misschien ook wel, je koopt een tros bananen maar eet die niet snel genoeg op.  Resultaat : bananen die zwart beginnen verkleuren en er dus eigenlijk niet smakelijk meer uitzien om op te eten.  Maar smijt je die weg ? Nee toch, je maakt er bananen - notenbrood mee ! En dan heb je weer eens iets anders als ontbijt.

BEREIDING :

Je verwarmt de oven op 200 °.  Ondertussen leg je op een bakplaat bakpapier waarop je 2 eetlepels hazelnoten legt.  Deze laat je gedurende 6 √† 7 minuten roosteren in de oven.  Laat ze daarna lichtjes afkoelen en wrijf de bruine velletjes los.  Hak deze noten grof, samen met 1 eetlepel walnoten.
Verlaag de oven naar 180 °.
Terwijl de noten roosteren bereid je de rest van het brood.
Meng 125 gr bloem (ik heb bloem voor lichtbruin tarwebrood gebruikt maar dit kan ook volkoren bloem of dergelijke zijn) met 1 koffielepel droge gist en een snufje zout.  Doe dit in de mengkom van de keukenmachine als je deze hebt, dan kan je deze gebruiken voor het mengen van het deeg.  Dit is toch een pak handiger dan dit manueel goed te moeten mengen.
Plet 2 rijpe bananen samen met 125 gr lichtbruine suiker en een koffielepel kaneel.
Meng dan de bananenpuree met het bloemmengsel (in de keukenmachine op de laagste stand, ongeveer een halve minuut).  Doe er 2 eieren 1 voor 1 bij en laat terug even mengen op de laagste stand.  Voeg daarna de noten toe, samen met 1 eetlepel notenolie en 40 ml melk.  Laat het deeg goed mengen gedurende een paar minuten, op de laagste stand.  Gebruik hiervoor de K-klopper.
Leg bakpapier in een broodbakvorm en giet er het deeg in.
Laat bakken in de oven gedurende 40 minuten.  Test dan even met een mes of prikker of deze droog uit het brood komt.  Zo ja, dan is het klaar, anders laat je het nog even bakken.  Controleer na een 30 minuten of de bovenkant niet te bruin wordt.  Zo ja, leg er dan aluminiumfolie over (was bij mij niet nodig, maar dit zal wel wat afhangen van je oven vermoed ik).
Haal het brood uit de oven en laat een 10 minuten afkoelen in de bakvorm.  Haal het er dan uit en laat volledig afkoelen op een rooster.

Zoals jullie zien, en zoals ik gevreesd had als ik het recept las, rijst het brood maar weinig.  Het is wel zeer lekker van smaak.

Dit recept komt uit Colruyt - Thuis gebakken, ik heb alleen 2 bananen genomen ipv 1, en notenolie ipv arachideolie.  De volgende keer ga ik het recept van Jeroen Meus testen, die wel zelfrijzende bloem toevoegt.

Wat heb je dus nodig :

 • 2 eetlepels hazelnoten
 • 1 eetlepel walnoten
 • 125 gr bloem
 • 1 koffielepel droge gist
 • snuifje zout
 • 2 rijpe bananen
 • 125 gr lichtbruine suiker
 • koffielepel kaneel
 • 2 eieren
 • 1 eetlepel notenolie
 • 40 ml melk


SMAKELIJK :-) !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten