dinsdag 22 april 2014

de allerlekkerste chocomousse

Ja, ik weet het, dit klinkt héél onbescheiden, maar echt waar deze chocomousse IS gewoon de allerlekkerste ;-).  Het pleit natuurlijk wel in mijn voordeel dat ik dit niet gezegd heb, maar degene van wie het recept komt ... Jeroen Meus ! Jaren heb ik gezocht naar een recept om luchtige chocomousse te bekomen, en geen half betonblok dat op je maag valt en pas bij dit recept was ik tevreden.  Je ziet, zelfs mijn lepel wordt er gelukkig van ;-).




Laat 200 gr pure chocolade smelten op een zacht vuurtje.  Hou dit goed in 't oog zodat de chocolade zeker niet kan verbranden !
Klop 6 eigelen op met 100 gr suiker (tot het mengsel lichtgeel wordt).  Voeg hierbij de gesmolten chocolade.  Giet deze er voorzichtig bij, in kleine hoeveelheden en meng telkens eerst met een spatel vooraleer je de rest van de chocolade er bij giet.
Doe er een klein scheutje amaretto bij en een beetje cacao - chilipoeder (moet niet, maar dit geeft wel een lekkere extra smaak - is een eigen toets).
De 6 eiwitten klop je tot stevig schuim voeg je toe aan het mengsel, meng dit ook voorzichtig met een spatel.
Klop dan 375 ml room half op (het mag geen slagroom worden, het moet meer de structuur en vastheid van yoghurt hebben).
Voeg de room ook toe aan het mengsel met een spatel.
Laat dit enkele uren in de ijskast koud worden. 

Een luchtige mousse die zelfs als dessert na de maaltijd niet op de maag ligt.  Ook lekker geserveerd met chocoladeschilfers.

Wat heb je dus nodig :
  • 200 gr pure chocolade
  • 6 eigelen
  • 6 eiwitten
  • 100 gr suiker
  • scheutje amaretto
  • een beetje cacao - chilipoeder
  • 375 ml volle room
SMAKELIJK :-) !

Enne, als je 't zelf maakt graag even een seintje of je 't lekker vond

6 opmerkingen:

  1. Klinkt heerlijk!
    Zelf heb ik het geduld al nooit om te wachten tot de chocola smelt, en heb ik tegen die tijd het meeste al verorberd XD
    Misschien hiervoor maar eens een uitzondering maken...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Moet je zeker doen, hij is zaaaalig. En je hoeft niet te wachten tot hij een paar uurtjes in de ijskast heeft gestaan, de spatel met je vinger "proper maken" moet ook gebeuren hé ;-).

      Verwijderen
  2. Dat recept van Jeroen Mues maakte ik ook al. Het is inderdaad super lekker! Alleen probeer ik nu wat meer van de chocola af te blijven, dus ik maak het voorlopig dan maar even niet ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat kan ik écht niet, van de chocolade afblijven ! Ik eet wel alleen pure chocolade, dus eigenlijk is dat gezond hé ;-).

      Verwijderen
  3. Ooh dit lijkt me heeeeerlijk! Ik ga het recept opslaan en zeker een keertje maken. Thanks!

    BeantwoordenVerwijderen