donderdag 24 april 2014

kipkroketjes - FOODBLOGSWAP

Ja, weeral een maand voorbij, weeral tijd voor de foodblogswap ! Ik vind dit echt een tof initiatief, leuk om mee te doen en andere blogs te leren kennen.


Deze maand kreeg ik Bijzonder Spaans van Didi van Haren toegewezen, een blog met zeer mooie foto's, die je direct zin doen krijgen in de gerechten.

De keuze was dus niet zo snel gemaakt, maar uiteindelijk ging ik voor een uitdaging : croquetas de pollo ofte kipkroketjes.  Ik had nog nooit zelf kroketjes gemaakt, ook al ben ik er verzot op.  Ik had altijd toch een beetje schrik voor zulke recepten, het leek me wel moeilijk.  Nu, gemakkelijk zou ik het niet noemen, maar dan vooral in de betekenis van tijdrovend.  Dit is geen recept dat je gauw gauw even na het werk in elkaar flanst.  Maar voor een weekend- of vakantiedag is het ideaal.  En niet te vergeten ... zeer lekker :-) !
Didi maakt haar béchamel extra lekker met volgend recept : 500 ml melk laten koken met 2 kruidnagels - 10 peperbolletjes - 2 laurierblaadjes - 1 klein gedroogd rood pepertje (dit is een eigen toevoeging).  Na het koken laat je dit een 30 minuten afkoelen, waarna je de melk zeeft.
Ik heb 1 dubbele kipfilet gebruikt (dit kwam op een 250 gr vlees), die ik in kleine blokjes heb gesneden.  Didi gebruikt gekookte kip maar dat is één van die dingen die ik gewoon niet lekker vind.  Daarom heb ik de blokjes gebakken, met wat kippenkruiden.
En dan beginnen we eraan.  Je laat een 50 gr roomboter smelten in een grote pan.  Ondertussen snij je 1 kleine ajuin of 1/2 grote ajuin zeer fijn.  Voeg de ajuin toe aan de boter en laat een paar minuten bakken.  Strooi er dan 65 gr bloem over en meng de bloem goed met de ajuin en boter.  Je bekomt dan een kruimelig mengsel dat je nog een paar minuten laat bakken op een niet al te hoog vuur tot het lichtbruin wordt.
Neem de pan van het vuur en voeg er de eerder gekookte melk aan toe.  Blijf goed roeren zodat je een gladde massa krijgt.  Mijn melk bleek al iets te veel afgekoeld te zijn waardoor de bloem niet oploste dus ik heb de pan wel terug op het vuur moeten zetten.  Als je dan echter kiest voor een laag vuur en blijft roeren lukt het ook.
Daarna voeg je langzaam en al roerend 250 ml kippenbouillon toe, ook tot je een glad mengsel bekomt.
Laat dit al roerend aan de kook komen en laat het indikken.  Dit duurt wel even, je moet een streep over de bodem van de pan kunnen trekken.
Aan de saus voeg je dan de stukjes gebakken kip toe, wat (gerookte) paprikapoeder, een beetje peper en een handvol fijngesneden peterselie.
Dit laat je dan gedurende een 2 uren afkoelen, de pan dek je af met huishoudfolie.
Daarna kan je de kroketjes beginnen maken.  Bevochtig hiervoor eerst je handen en neem een eetlepel van het mengsel.  Rol deze tussen je handen tot je de vorm van een kroket bekomt.  Of zoals je kan zien op de foto, "ongeveer" de vorm van een kroket ;-).  Och ja, dit bewijst dat het huisgemaakte kroketjes zijn ;-).


Haal deze kroketjes eerst door bloem, dan door 1 losgeklopt ei en om te eindigen door panko.  Didi gebruikt beschuitkruim maar ik vind die panko echt een lekker krokant laagje geven.  Zet de kroketjes  gedurende ongeveer 30 minuten in de koelkast.
En dan kan je ze bakken, op 190 °, én ervan genieten ! Want wat waren dit lekkere kroketjes :-) ! Ik heb ze geserveerd met sla en warme boontjes.

Met deze hoeveelheden had ik ongeveer 9 kroketjes, die we met zijn tweetjes allemaal hebben opgegeten tot de laatste kruimel ! Maar geloof me, honger heb je dan niet meer !

Wat heb je dus nodig :

 • 500 ml melk
 • 2 kruidnagels
 • 10 peperbolletjes
 • 2 laurierblaadjes
 • 1 klein gedroogd rood pepertje
 • 1 dubbele kipfilet
 • kippenkruiden
 • 50 gr roomboter
 • 1 ajuin
 • 65 gr bloem
 • 250 ml kippenbouillon
 • (gerookte) paprikapoeder
 • peper
 • handvol verse peterselie
 • bloem, 1 ei en panko voor het krokante laagje
SMAKELIJK :-) !

Enne, als je 't zelf maakt graag even een seintje of je 't lekker vond

5 opmerkingen:

 1. Wat leuk dat je het recept van de kipkroketjes hebt gekozen. Inderdaad niet de snelste bereiding maar wel erg lekker.
  Jou versie met panko en stukjes gebakken kip lijkt mij ook erg lekker. Dat ga ik onthouden voor de volgende keer dat ik ze ga maken:)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, af en toe moet een mens zichzelf eens uitdagen hé ;-) ! Ik had wel schrik dat ze niet gingen lukken, ik zag de panko al alle kanten opdrijven in het frituurvet, of de kroketjes gewoon openbarsten tijdens het frituren :-). Ik was dus super blij toen ze mooi gelukt uit de friteuse kwamen ! Ik heb nog vanalles gezien op je blog, er zullen nog wel recepten volgen denk ik.

   Verwijderen
  2. Wat ontzettend leuk te horen Peggy.
   Ha wat een foodblogswap al niet teweeg brengt;)
   Hoop een keertje van jou blog te mogen koken. Ziet er allemaal heerlijk uit!

   Verwijderen
  3. Ik ga zeker niet wachten tot de volgende foodblogswap dat ik jouw blog krijg toegewezen om er nog eens van te koken hoor. Wie weet hoe lang ik dan nog moet wachten !

   Verwijderen