donderdag 21 augustus 2014

't Zilte - Antwerpen

't Leven begint bij 40 zeggen ze wel eens.  Wel, als dat zo is dan moet dat toch extra gevierd worden, die 40ste verjaardag ? En waar kan je dat beter doen dan in een restaurant gevestigd in één van de mooiste gebouwen van Antwerpen, én met een schitterend uitzicht op "'t stad", én met een modern, gezellig interieur én met vriendelijk personeel én last but not least met subliem lekker eten ?

De spaarpot werd dus aangesproken en we gingen eten bij 't Zilte in Antwerpen, voor Stefan zijn 40ste verjaardag.  En wat was dit een onvergetelijke belevenis !

't Zilte bevindt zich op de 9de verdieping van het MAS (Museum Aan de Stroom) in Antwerpen, een knap staaltje architectuur op 't Eilandje.
Vanuit het restaurant heb je dus een schitterend zicht op de omgeving, de stad zelf, de haven, de Schelde.  Vooral wanneer het donker wordt en de "lichtjes van de Schelde" aangaan heb je een subliem uitzicht ! Dit alleen al geeft een extra speciale toets aan de belevenis.

Maar natuurlijk blijft het belangrijkste het restaurant zelf en vooral het lekkere eten ! 't Zilte heeft 2, zeer verdiende, Michelin sterren (vandaar die spaarpot die werd aangesproken).  Het interieur is modern, redelijk sober maar toch gezellig.  Een donkere houten vloer, gecombineerd met witte muren en hier en daar een kleureffect in rood en zwart, wat mooi combineert met het groen van de planten die er staan.
We kozen voor de 9-gangen menu (onder het motto "als je iets doet, moet je 't goed doen"), voor Stefan met aangepaste wijnen.  Ik heb me bij een aperitief en af en toe een slokje van Stefan zijn wijn gehouden want anders zou dat niet goed gekomen zijn ;-).  Een mens leert uit zijn fouten uit het verleden, nietwaar ?

Vanaf het eerste hapje wisten we al dat het best wel goed zat met het eten (understatement of the year).


pecorino - piment d'espelette - tijm - aardappel
cargol de punxa - lardo - dragon - maltradijs - granaatappel - bonito - zoet zure sjalot


butternut - ceviche - amaebi - verveine


nastrium - oester - algen - citroen créme


pasta - ossenstraat - basilicum - gepofte look

Je ziet, deze kunnen tellen als hapjes hé ? Ondertussen was er ook iemand aan tafel geweest met een karretje met daarop een veel te uitgebreide keuze aan allerlei broodsoorten, die er allemaal om te lekkerder uitzagen.  Gelukkig stelde ze zelf voor om een mandje samen te stellen met proevertjes van elke soort.  En man, wat was dit allemaal lekker brood ! Ik moet bekennen dat we zo toch bijna 3 mandjes hebben binnengespeeld ...


Op deze foto zie je ook een stukje van het uitzicht.  Elke tafel staat aan een raam, dus waar je ook zit, je hebt een mooi uitzicht.

En dan kon de échte menu beginnen.  Na deze hapjes kon die niet snel genoeg komen !


makreel - komkommer - augurk - caille de brebis - espardenas


sardines - kokkels - laurier - vintage tomaat - ajoblanco


langoustine - ganzenlever - groene jeneverbes - venkel - shellfishcondiment


zeebaars - olijf - zeekat - girolles - warmoes


Bouchot mossel : Asian style - noordzeekrab - bloemkool


artisjok - kaviaar - yoghurt - varkenspoot - erwt


duif - boekweit - berkensiroop - mispel - ragout

Het was allemaal om te lekkerder, zelfs de mosselen heb ik verslonden ook al lust ik dat eigenlijk niet ! 

Hierna was het helaas al bijna gedaan, we hadden enkel (hm) nog 2 dessertjes tegoed.
abrikoos - hazelnoot - gebrande melk - agastache - witte chocolade


kers - xocopili - vlierbloesem - avocado - specerijen

Bij het laatste dessert werd er een biertje geserveerd, Rodenbach Rosso Oaked.  Ik ben geen bierdrinker, maar wat was dit lekker fris ! Daar gaan we toch eens naar zoeken in de supermarkt.

Dat we hierna meer dan voldaan waren, hoef ik eigenlijk niet te zeggen zeker ? De servet werd opzij gelegd, er werd getwijfeld over al dan niet nog koffie met zoetigheden nemen (we hadden al een kar met die zoetigheden zien passeren en het was er eentje waar een mens van begint te kwijlen) toen we plots nog een bestek kregen.  Er ging dus nog een gang komen, die niet op de kaart stond.  Ik had al direct door dat ze iets gingen doen voor Stefan zijn verjaardag (zoals ik gevraagd had), hij dacht dat er een foutje op de menukaart stond ;-).  En jawel, toen kwam Sepideh (ja, die van Mijn pop-up restaurant) nog een extra dessertje brengen op basis van citrusvruchten.Die koffie met zoetigheden, die hebben we maar gelaten hierna, dat was écht teveel van het goede.  

We hebben in ieder geval ongelooflijk genoten, we gaan zeker ooit eens terug.  Met een 50ste verjaardag of zo ;-).

We hebben nu al een paar keer het geluk gehad om te gaan eten in een sterrenrestaurant, dus we kunnen al een heel klein beetje vergelijken.  De sfeer was er iets minder los dan bv in Oud Sluis of Hof Van Cleve (toen was ik nog geen blogger dus daar is helaas geen verslag van maar dat was in 1 woord SUBLIEM).  We zaten zeker op ons gemak, dat wel hoor.  Ze zijn heel vriendelijk maar bij die andere restautarants was er al eens een grapje of zo.  Wat écht opviel was dat in die andere restaurants de chef steeds kort aan elke tafel kwam, terwijl hier enkel een tafel met bekenden aandacht kreeg van chef Viki Geunes, terwijl de andere tafels genegeerd werden.  Dat heeft de avond zeker niet verpest hé, maar zo even de chef ontmoeten vind ik toch wel plezant. 

Om te besluiten, we zijn weer een ervaring en herinnering rijker die ze ons nooit meer afpakken !

2 opmerkingen:

  1. Wauwie, wat ben ik jaloers! Het ziet er allemaal super lekker uit.
    Groot gelijk om daar te gaan eten ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. zo hey dat ziet er allemaal wel supersjiek uit zeg!

    BeantwoordenVerwijderen