zondag 18 januari 2015

home made brood

Zaaaalig, de geur van vers, zelfgebakken brood op een regenachtige, koude zondag namiddag !

Ik zou dat echt veel meer zelf moeten maken.  Niet alleen voor de heerlijke geur die dan in huis hangt, maar zelf gemaakt brood is ook gewoon veel lekkerder dan brood van de bakker (sorry bakker !).  Voorlopig waag ik mij nog niet aan experimenten, het blijft nog even bij een "normaal" grof brood.  Een mens moet ergens beginnen hé.



Je doet 2 soorten bloem in de mengkom van de keukenmachine (dat is dan bv 300 gr bloem voor meergranenbrood en 700 gr bloem voor volkorenbrood), in totaal 1 kg bloem dus.
Hierbij doe je 20 gr zout (normaal gezien gebruik ik bijna nooit zout maar brood zonder zout ... brrr).
Bij de bloem gaat dan ook 50 gr roomboter (op kamertemperatuur - in blokjes), 2 zakjes van 7 gr instant gist en een 4 à 5 eetlepels zaden zoals bv lijnzaad of 6-granen zadenmengeling.
Dan maak je een kuiltje in de bloem waar 300 ml lauw water en 200 ml bruiswater (ook op kamertemperatuur) in gaat.
Klop ook 1 ei goed los en doe ongeveer de helft bij het deeg.
Kneed het deeg (of nog beter, laat het kneden door de keukenmachine) gedurende 10 minuten.
Ondertussen zet je de oven aan op 40 °.
Na het kneden leg je een handdoek over de mengkom en zet je ze zo in de oven gedurende 30 minuten om te rijzen.
Hierna breek je het deeg in 2 gelijke stukken (ik weeg het altijd even na om zeker te zijn dat het gelijke stukken zijn qua gewicht).  Kneed deze 2 stukken nog even lichtjes en vorm er broden van.
Deze 2 broden gaan al in de broodvorm, om zo nogmaals 20 minuten in de oven te rijzen (met handdoek over).
Hierna smeer ik beide broden in met de rest van het losgeklopte ei.  Zo worden de broden gebakken in een oven van 200 °, gedurende een 30 à 35 minuten.  Ik zet er ook een kommetje met water bij, zodat de korst niet te droog wordt.
Wanneer je de broden uit de oven haalt, haal ze dan ook direct uit de broodvorm en leg ze er bovenop, zodat ze kunnen afkoelen.  Als je dit niet doet, dan wordt de onderkant te zacht door de warmte.

Het bruiswater maakt het brood luchtiger, het losgeklopte ei zorgt voor een mooi gekleurd, lekker korstje.

Wil je graag nog een "folieke" zoals op de foto, snij dan lijnen in het deeg met een broodmes voor het gebakken wordt.

Wat heb je dus nodig :
  • 1 kg bloem (ik gebruik bv 2 soorten voor grof brood)
  • 20 gr zout
  • 50 gr boter
  • 2 zakjes - 7 gr instant gist
  • 300 ml lauw water
  • 200 ml bruiswater
  • 6 - granen mengeling zaadjes of lijnzaad
  • 1 ei
SMAKELIJK :-) !

Enne, als je 't zelf maakt graag even een seintje of je 't lekker vond

4 opmerkingen:

  1. Ik vind de geur van zelfgemaakt brood ook heerlijk. Het liefst zou ik mezelf eens een thermomix aanschaffen, dan wordt brood maken zoooo eenvoudig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb een Kenwood die voor mij het zware kneedwerk doet. Buiten dat kneden stelt brood maken eigenlijk weinig voor dus ik ga dat echt veel meer zelf doen. De geur, de smaak, ...

      Verwijderen
  2. Heerlijk inderdaad, de geur van zelfgemaakt brood dat net uit de oven komt. Ik maak ook wel eens brood, maar de laatste keer was mijn brood behoorlijk mislukt (lees: aangebrand, want ik was 'm vergeten).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oeps ;-) ! Ik zorg dat de kookwekker altijd in mijn buurt staat als er brood in de oven zit, anders zou het ook wel eens slecht kunnen aflopen, ik ken mezelf ;-).

      Verwijderen