dinsdag 17 februari 2015

groene groenten lasagna

Ik had nog eens een kleine opflakkering van creativiteit en maakte helemaal in mijn eentje een recept voor deze lasagna van groene groenten.  Nu, ik besef wel dat dit de culinaire wereld absoluut niet op zijn kop gaat zetten qua vernieuwing en originaliteit, maar laat me nu maar gewoon even fier zijn op mezelf (dat gaat vanzelf wel weer over hoor ;-)).  Hij is eigenlijk best wel lekker dus het feit dat er nog een aantal porties in de diepvries zitten is geen straf.


Om te beginnen snij je een 8 à 10 teentjes knoflook fijn.  Deze bak je kort in wat olijfolie, waarna je 300 ml witte wijn toevoegt.  Breng deze aan de kook en laat de alcohol even verdampen.  Voeg dan 450 gr verse spinazie toe en kruid met peper.  Dek af en laat de spinazie slinken, waarna je deze met koud water spoelt en laat uitlekken.
Bak 100 gr pijnboompitten in een anti aanbakpan zonder vetstof tot ze lichtjes kleuren.
Snij ook 1 courgette in schijfjes en 1 groene paprika in blokjes.  Deze bak je samen in olijfolie met look en chili tot ze bijna beetgaar zijn.
Ondertussen kan je ook peterseliesaus maken door 1 grote, in stukken gesneden witte ajuin kort te bakken in wat olijfolie.  Deze saus wordt gemixt dus je hoeft de ajuin niet echt fijn te snijden.  Voeg bij de ajuin 150 gr platte peterselie, 400 ml volle room en 1 eetlepel Dijon mosterd.  Laat dit een 10 à 15 minuten pruttelen op niet te hoog vuur en mix dan de saus.
Je hebt natuurlijk ook bechamelsaus nodig.  Deze maak je met 80 gr gezouten roomboter, 80 gr bloem en 600 ml melk (of iets meer melk als je ziet dat de saus toch te dik zou worden).  Kruid deze goed met Italiaanse kruiden.
Nu kan je beginnen met het samenstellen van de lasagna.  Ik gebruik groene lasagnavellen die je niet moet voorkoken, dat vind ik het gemakkelijkste.  Zorg dan zeker voor voldoende saus tussen de vellen want deze nemen veel vocht op (de hoeveelheden saus hierboven heb je echt volledig nodig).
Leg eerst een dun laagje bechamelsaus op de bodem van een grote ovenschotel.  Deze bedek je met lasagnavellen waarop je ongeveer 1/3 van de peterseliesaus uitstrijkt.  Dan leg je een laagje courgette / paprika (ongeveer de helft van wat je hebt), met daarop bechamelsaus en dan wat pijnboompitten.  Leg hierop terug een laagje lasagna vellen en verdeel hierop alle spinazie.  Daar leg je terug pijnboompitten op en een laagje lasagna vellen.  Hierop komt terug 1/3 van de peterseliesaus, de resterende helft van de   courgette / paprika, bechamelsaus, lasagna vellen en om te eindigen de resterende peterseliesaus.  Strooi er gruyère over en zet gedurende 20 minuten in de oven op 200 ° (check dit zeker op de verpakking van de lasagna vellen !).

Er is wat werk aan, maar zoals gezegd, het is voldoende voor 5 à 6 personen.  Of als je maar met 2 bent, heb je nog porties genoeg over om in te vriezen en te gebruiken als de zin in koken eens ver te zoeken is !

Wat heb je dus nodig :

  • 8 à 10 teentjes knoflook
  • olijfolie 
  • 300 ml witte wijn
  • 450 gr verse spinazie
  • peper
  • 100 gr pijnboompitten
  • 1 courgette
  • 1 groene paprika
  • olijfolie met look en chili
  • 1 ajuin
  • 150 gr platte peterselie
  • 400 ml volle room
  • 1 eetlepel Dijon mosterd
  • 80 gr gezouten roomboter
  • 80 gr bloem
  • 600 ml melk
  • Italiaanse kruiden
  • gruyère
SMAKELIJK :-) !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten