vrijdag 1 mei 2015

pannenkoekentaart


Mijn blog, mijn "kindje" wordt vandaag 2 jaar.  Ik vind dat een reden voor een feestje, en bij een feestje hoort een taart.  Nu, een 2-jarige heeft geen behoefte aan super ingewikkelde, sjieke taarten met allerlei speciale smaken.  Nee, die willen pannenkoeken, chocolade en slagroom ;-) ! Dus wat doe je dan als moeder ? Je maakt een pannenkoekentaart :-).

Ik vond dit recept bij Jamie Oliver en het leek me wel eens leuk om te maken.  Tenslotte kan dit gewoon toch niet slecht zijn hé ? Slagroom ... mmm, chocolade ... mmmmm, pannenkoeken ... mmmmmmm.  Ok ja het is een caloriebom maar gaan we daar nu echt over vallen, gaan we daar over klagen op een feestje voor een 2-jarige ? Neen toch ?

Het kost een beetje tijd, deze taart, maar moeilijk is het absoluut niet.  Dit kan iedereen maken, zonder ooit te mislukken.

BEREIDING :

Rooster eerst 180 gr hazelnoten in een anti aanbakpan gedurende een 5 à 7 minuten.  Schep ze regelmatig even om, zet het vuur niet te hoog en blijf erbij (kwestie van verbranden te vermijden).  Van zodra de hazelnoten klaar zijn en lichtjes kleuren, haal je de pan van het vuur.  Laat de noten een beetje afkoelen en wrijf er dan de losse velletjes af.  Hak deze noten grof.
Begin dan aan de pannenkoeken.  Meng 375 gr zelfrijzende bloem, 750 ml volle melk, 3 eieren en een snuifje zout tot een glad mengsel.  Bak hiermee dunne pannenkoeken in een pannenkoekenpan.  Je hebt hiermee ongeveer 10 pannenkoeken.
Dan laat je 150 gr pure chocolade smelten op een zacht vuur samen met 55 gr ongezouten roomboter en een snuifje zout.  Van zodra de chocolade / boter gesmolten is neem je de pot van het vuur en voeg je 200 ml volle room toe, samen met het grootste deel van de gehakte noten.  Meng alles goed door elkaar en laat een beetje afkoelen.
Ondertussen klop je 400 ml volle room samen met 1 eetlepel vanille extract en 1,5 eetlepel suiker tot slagroom.
Nu kan je aan de taart beginnen.  Leg een pannenkoek op een schaal en smeer deze in met een laagje van het chocolademengsel.  Leg er een pannenkoek over, die je bestrijkt met een laagje slagroom.  En zo werk je verder de lagen af : pannenkoek - chocolademengsel - pannenkoek - slagroom - pannenkoek - chocolademengsel - ....  Zorg dat je zeker wat slagroom over hebt voor de eindlaag.
Op de laatste, bovenste laag slagroom leg je de resterende gehakte noten.  Rasp er ook wat pure chocolade bij.
Zet de taart in de ijskast maar neem ze wel een kwartiertje voor het serveren eruit.

Dat dit een zwaar dessert is hoef ik eigenlijk niet echt te vertellen zeker ? Maar ik vind het wel lekker.  Eenvoudig maar lekker.

Wat heb je dus nodig :

  • 180 gr hazelnoten
  • 375 gr zelfrijzende bloem
  • 750 ml volle melk
  • 3 eieren
  • zout
  • 150 gr pure chocolade (en extra om te raspen)
  • 55 gr ongezouten roomboter
  • 600 ml volle room (200 ml en 400 ml)
  • 1 eetlepel vanille extract
  • 1,5 eetlepel suiker


SMAKELIJK :-) !

5 opmerkingen:

  1. Zo, dat is nog eens feest vieren!
    Ik vind de foto geweldig mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gefeliciteerd met je blogverjaardag! Die foto is echt geweldig trouwens.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gefeliciteerd met je blogverjaardag! Een mooie taart om het mee te vieren :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. proficiat Peggy!
    ik ben heel blij dat ik jouw blog gevonden heb! ik lees hem altijd met heel veel plezier!
    en deze taart ziet er zeer lekker uit!
    liefs

    BeantwoordenVerwijderen