dinsdag 19 mei 2015

tuinbonen, puntpaprika en serranoham met een eitje


Tuinbonen, tot een paar maanden geleden had ik ze nog nooit gegeten.  Of gevonden zelfs maar in de plaatselijke supermarkten.  Tot ik ze dus, een paar maanden geleden, puur toevallig ontdekte in het diepvriesvak van de Delhaize.  Binnen een paar seconden lagen ze in mijn mandje, zo benieuwd was ik naar die tuinbonen.

Nu ben ik sowieso wel een fan van allerlei soorten bonen dus ik had al zo'n vermoeden dat deze mij ook wel gingen bevallen.  En inderdaad, ik lustte ze graag van bij het eerste recept en sindsdien staan ze regelmatig op het menu (tik maar eens "tuinbonen" in bij de zoekfunctie ...).  Ik heb zelfs altijd een voorraadje in de diepvries liggen.  Diepvries ja, want vers heb ik ze nog steeds nergens gevonden.

Toen ik dit recept zag staan in Delicious magazine van mei kwam het direct op mijn to-do lijstje te staan.  Het is eenvoudig klaar te maken, je hoeft er absoluut geen keukenprinses (of prins) voor te zijn.  Bovendien is het heel lekker, dus niets dan voordelen met dit recept ;-).

BEREIDING (2 pers) :

Verwarm de oven voor op 200 °.  Snij 2 pruimtomaten telkens in 4 partjes en verwijder de zaadjes en het vocht.  Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met olijfolie.  Leg er ook 3 ongeschilde teentjes knoflook bij.  Rooster de tomaten en knoflookteentjes gedurende 20 à 25 minuten in de voorverwarmde oven.
Kook intussen 300 gr tuinbonen gedurende 3 minuten in gezouten water.  Giet ze daarna af en hou opzij.
De geroosterde tomaten mix je dan tot een gladde massa, samen met de 3 knoflookteentjes (waarvan je natuurlijk eerst de schil hebt verwijderd).  Voeg er 1 eetlepel mayonaise bij, kruid met een beetje peper en meng goed.
Verhit in een pan een 2 à 3 eetlepels olijfolie en bak hierin 2 kleine, fijn gesneden witte ajuinen gedurende een minuutje.  Voeg er dan 2 fijn gesneden teentjes knoflook, 1 in reepjes gesneden puntpaprika en 2, in reepjes gesneden, dikke plakken serranoham aan toe.  Bak alles gedurende een 5 minuten op een middelmatig vuur.
Doe er de tuinbonen bij en bak nog 5 minuten verder.
Ondertussen kook je 2 eieren in 4 minuten zacht.  Giet ze af, spoel ze onder koud water en pel ze.
Tot slot voeg je nog een handvol grof gesneden bladpeterselie toe en een beetje peper.
Schep de groenten op een bord, snij het zachtgekookte eitje middendoor en bestrooi met grof zeezout en verdeel wat van de tomaten / mayonaise saus over het bord.

Wat heb je dus nodig :

  • 2 pruimtomaten
  • olijfolie
  • 5 teentjes knoflook
  • 300 gr tuinbonen
  • 1 eetlepel mayonaise
  • peper
  • 2 kleine witte ajuinen
  • 1 puntpaprika
  • 2 dikke plakken serranoham
  • 2 eieren
  • handvol bladpeterselie
  • grof zeezout

SMAKELIJK :-) !

2 opmerkingen:

  1. Mmmmm...
    Verse tuinboontjes uit de moestuin zijn rauw al heerlijk en ken je ze 'dubbel gedopt'?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb ze gisteren op restaurant gegeten, ik denk dubbel gedopt en ze waren zalig lekker ! We zijn plannen aan het maken voor een mini moestuin in onze tuin en deze staan op mijn verlanglijst om te planten want vers zijn ze hier bij ons niet te vinden.

      Verwijderen