zaterdag 15 augustus 2015

roodbaarsfilet met spinazie, geraspte kokos en kurkuma


De tijd vliegt ...

Ik ben ondertussen al terug 4 weken aan het werk.  Gewoon niet te geloven hoe snel die weken al voorbij gegaan zijn.  En gewoon niet te geloven dat ik mijn blog, én jullie, al even lang heb verwaarloosd ! Het is een regelrechte schande, ik zou mezelf eigenlijk wat kletsen moeten geven hiervoor !

Maar ik ga dat toch maar niet doen, als 't voor jullie eender is ... 't Is maar, stel dat ik mezelf pijn doe en niet meer kan koken, wat dan ;-) ?

Ik ga gewoon bekennen dat het verwaarlozen komt door het feit dat ik terug heb moeten wennen aan het werkende leven.  Niet dat ik die maanden thuis niets deed, maar het tempo thuis lag toch een pak lager dan op een klantendienst, waar je, laat ons eerlijk wezen, bij momenten toch een klein beetje opgejaagd wild bent.  Ik ben de afgelopen weken dan ook écht moe geweest en uitgeput thuis gekomen na 8 uren van concentratie, opleiding en racen tegen de tijd om mijn werk rond te krijgen.  Nu begint het beter te gaan, ik raak meer vertrouwd met de jobinhoud en er begint een zekere routine te ontstaan in mijn taken waardoor ze ook sneller worden afgewerkt.  Maar het belangrijkste van alles, ik krijg terug zin om er na mijn werk nog in te vliegen voor mijn blog.  Niet dat ik geen moeite deed de afgelopen weken op het vlak van koken hoor.  Integendeel zelfs, ik heb veel nieuwe, lekkere recepten getest.  Want ja, koken blijft toch een groot stuk ontspanning voor mij.  Ik koos wel voor gerechten die snel klaar waren, die weinig werk vroegen.

Gerechten zoals dit, uit Puur Eten van Pascale Naessens.  Super lekker, bijna geen voorbereidend werk aan en ongelooflijk snel klaar.  Ideaal dus als je vermoeid thuiskomt na een werkdag.  In het originele recept worden er doradefilets gebruikt maar die waren niet voorhanden.  Ik koos dus voor roodbaarsfilets, wat zeker geen slechte keuze bleek te zijn.


BEREIDING (voor 2 pers) :

Wrijf 2 roodbaarsfilets in met olijfolie en kruid met een beetje zout en flink wat peper.  Leg ze in een ovenschotel en zet ze ongeveer 10 à 15 minuten (een beetje afhankelijk van de dikte) in een voorverwarmde oven van 180 °.
Giet ondertussen een flinke scheut olijfolie in een wok  en doe er 450 gr goed uitgelekte verse spinazie bij.  Roerbak deze op een niet te hoog vuur tot hij geslonken is.  
Doe er 5 flink bol staande eetlepels geraspte kokos bij en een afgestreken eetlepel kurkuma.  Meng alles goed door elkaar en kruid nog wat bij met peper.
Roerbak tot alles redelijk droog is en pers er het sap van een halve limoen bij.
Maak ook apart nog een sausje met 3 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels balsamicoazijn en het sap van een halve limoen.  Snij 1 lente ui in fijne ringen en giet er de saus bij.  Kruid nog met een beetje zwarte peper.  Dit sausje giet je over de vis. 

En voilà, je kan zeer lekker eten na nog geen half uur werk ! De combinatie spinazie - kokos is super en het sausje smaakt subliem bij de vis.

Wat heb je dus nodig :
  • 2 roodbaarsfilets
  • olijfolie
  • zout 
  • (zwarte) peper
  • 450 gr spinazie
  • 5 eetlepels geraspte kokos
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 limoen
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 lente ui

SMAKELIJK :-) !


6 opmerkingen:

  1. Blij dat je terug bent! En fijn te horen dat je opnieuw aan het werk bent. Wat voor werk doe je nu eigenlijk (als ik dat vragen mag) en bevalt het je?
    De receptjes van Pascale Naessens zijn altijd erg lekker (en gezond). Ik heb er ook een aantal kookboekjes van, maar ik maak er te weinig uit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zit terug bij een vroegere werkgever, om te beginnen 6 maanden interim. We zien wel wat dat geeft, we zijn er dan toch al mee bezig en het verdient ietsje meer dan bij een werkloosheidsuitkering ;-). Ik werk daar op de klantendienst, maar wel met bedrijven als klant, dus geen call center of soortgelijke toestanden. Ze verdelen medicijnen voor allerlei farmaceutische bedrijven en ik moet zorgen dat de klanten in mijn pakket hun bestellingen tijdig weg zijn, koeriers regelen, klachtenbehandeling en allerlei administratie. Niet mijn droomjob natuurlijk want er komt geen koken aan te pas ;-).

      Verwijderen
  2. Fijn om weer van je te lezen, ook dat het goed gaat!
    Wanneer ik soms meer werk dan normaal, kom ik ook niet tot rust voor 'creaties'.
    Niets menselijks is ons vreemd.
    Je recept is aantrekkelijk <3 Wat heb je er bij gegeten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ageeth, dit wordt zo gegeten. Ik weet niet of Pascale Naessens in Nederland eigenlijk gekend is ? Haar filosofie is dat je bij elke maaltijd vertrekt van groenten waar je dan vlees of vis bij eet of granen / aardappelen / pasta bij eet, maar nooit een combinatie van alles. Dus bv geen biefstuk met aardappelen én bloemkool. Dit zou de beste combinatie zijn. Ze heeft heel lekkere recepten en schitterende kookboeken. Er zijn blijkbaar al veel mensen serieus wat afgevallen door haar methode. Ik maak haar recepten vooral klaar omdat ze eenvoudig maar toch heel lekker zijn. En omdat hetgeen ze allemaal zegt in haar boeken wel aannemelijk klinkt.

      Verwijderen
    2. Bij de bibliotheek zie ik een aantal van haar boeken en die zijn allemaal uitgeleend. Ik ga er een reserveren. Klinkt goed in ieder geval. Ik denk dat de mannen hier het liefst de groente willen laten afvallen ;-)

      Verwijderen
    3. Die zijn voorstander van een andere filosofie dus ;-) ? Jij hebt echt geen groenteliefhebbers in huis hé ? En het kan zo lekker zijn. Bij haar zijn er ook veel recepten met vlees hoor, ze kookt niet vegetarisch, maar start wel met veel groenten bij elk recept. Ik ben benieuwd wat je ervan gaat vinden van haar boeken en recepten.

      Verwijderen